Foto: ricochet64, Bigstock

“Kom så, De Hviie,” lyder de politiske slagord fra den aarhusianske fodboldklub, der vil samle sine tilhængere i en protest mod sjællandsk dominans i Superligaen og kæmpe for den grundlovssikrede ret til at drikke øl og råbe højt.

“Følg viljen” står der på et stort skilt, som en demonstrant er ved at male færdig. “Stolte som få” lyder et andet, der allerede står klar til næste uges kamp i Ceres Park mellem AGF og FC Nordsjælland.

Eller søndagens demonstration, som cheftræner David Nielsen fra AGF påpeger.

“Da over 15.000 mennesker i søndags medvirkede til en Black Lives Matter-demonstration mod racisme og politivold, fik jeg en idé: Hvorfor ikke også samle nogle tusinde mennesker, fx 10.000, til en demo? Ikke på gaden, men som tilskuere til en superligakamp på et stadion, hvor der i stedet for taler vil være budskaber i form af bevægelse og boldbehandling,” siger han og uddyber fodboldkampens politiske sigte, som er nødvendigt, hvis den skal være lovlig under coronanedlukningen.

Real Madrid i Champions League
“Vi kæmper for østjysk selvstændighed i Superligaen og imod den omsiggribende sjællandske dominans, blandt andet repræsenteret ved FC Nordsjælland. Desuden er det en grundlovssikret ret at drikke øl og råbe højt. Når vi spiller fodbold samtidig med, at en masse mennesker står tæt uden maske på, demonstrerer vi således for den enkelte borgers frihed.”

David Nielsen tilføjer, at der også vil finde politiske manifestationer sted før og efter kampen.

“Tilhængerne vil formentlig samles i mindre grupper, iføre sig hvidt tøj med AGF-logo og foretage sig frihedsrelaterede ting som at drikke øl hjemmefra og diskutere, hvordan det bliver at møde Real Madrid i Champions League-finalen,” siger han.

De Hviie faktisk ikke alle hvide
Sideløbende med kampen vil White Pride forsamle sig uden for stadion; dette er dog i forvejen lovligt, da den højreekstreme gruppe kun tæller 23 medlemmer og en ilder ved navn Heinrich.

“Kampråbet lyder jo ‘Kom så, De Hviie’, og det er for mig et klart statement om, at fodbold kun er for hvide mennesker,” fortæller White Pride-talspersonen Kurt.

Men AGF har jo flere ikke-hvide spillere og en sort træner?

“Det er bare en afledningsmanøvre. Har du aldrig tænkt over, at Hitler tit gik med hvide skjorter?”

Jeg troede mest, han gik i en militæruniform for at …

“Nej. Hvide skjorter.”