Foto: Volff, Bigstock

Rodløse hipstere hærger fynsk landsby uden lokalt mikrobryggeri, da de ikke kan finde ro uden obskure hjemmebryggede sour ales serveret på bardiske af ubehandlet træ.

Den fynske landsby Rynkestrup lidt syd for Odense har alt. Et gadekær, en mindeplade for dengang, H.C. Andersens morbror spillede rundbold her som barn, og et vaskeægte andelsmejeri, der var i drift indtil 1946.

Eller næsten alt.

For som den eneste fynske landsby, som Københavns Universitets Center for Alkoholbaserede Gentrificeringsstudier har undesøgt, har Rynkestrup intet lokalt mikrobryggeri.

Lokal person: Ingen brugs siden 1996
“Det er meget fascinerende, at der tilsyneladende findes en landsby i provinsen, som ikke har forsøgt at slå sig op på tvivlsom lokalbrygget øl. Vi har ingen god forklaring på, hvorfor et undseeligt lokalsamfund endnu ikke har haft besøg af en konsulent, der kunne fortælle, at storytelling om alkoholproduktion var vejen frem,” forklarer Ruben Thiedemann, der er ph.d. i æstetisk alkoholsociologi ved Københavns Universitet.

Uanset hvad kan Rynkestrup ikke byde på hjemmebrygget alkohol. Det bekræfter en af de lokale, Simon Johansen, der har boet i byen siden 1842.

“Nej, vi har ikke noget bryggeri i Rynkestrup, og det har vi aldrig haft. Vi har end ikke haft en brugs siden 1996, så vi køber bare billig alkohol fra Albani eller Tyskland uden at tænke over, om der er en god historie bag,” fortæller han og fortsætter.

“Desværre er der kommet en del yngre mænd med hørbukser og fuldskæg til byen, som tydeligvis leder efter provinsielle mikrobryggerier, og som vi ikke aner, hvad vi skal gøre med.”

Negative konsekvenser for lokalområdet
Ifølge Simon Johansen er de yngre mennesker særligt på jagt efter mikrobryggerier, som de mener, kan give deres tilværelse i Udkantsdanmark et formål, de dog aldrig finder.

“Det virker lidt, som om de går rundt på må og få og leder efter en eller anden mening med tilværelsen,” siger den lokale og forklarer, at når de unge mennesker ikke kan få afløb for deres dyrkelse af specialøl, kan det få negative konsekvenser for lokalområdet.

“Af og til bryder de ind på lilleskolen og skriver noget med ‘tap takeover‘ på tavlen, fordi de åbenbart synes, det er meget vigtigt at lave lister med kridt,” forklarer han og fortsætter.

“Eller også går de bare forvirrede rundt nede på hovedgaden og kræver, at nogen serverer obskure hjemmebryggede sour ales på en bardisk af ubehandlet træ.”