Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia

Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kræver grænsekontrol ved Limfjordsbroen for at holde vendelboerne ude af landet. Det sker efter rygter om, at opblusningen af coronasmitte stammer fra Hjørring.

“Endnu engang har Danmark sovet i timen. Hører nu, at vendelboere fra Hjørring frit har bevæget sig over grænsen og spredt coronavirus i hele Danmark. Hvornår lærer vi at holde grænserne lukket? Grænsekontrol ved Limfjordsbroen nu!”

Sådan står der på folketingsmedlem Mette Thiesens (NB) Facebook-profil efter vedvarende rygter om, at den aktuelle opblusning af coronasmitte stammer fra det lokale udbrud i Hjørring tidligere på sommeren.

Rygterne har fået flere politikere fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige op af stolen for at kræve grænsen mellem Danmark og Nørrejyske Ø lukket. Mette Thiesen forklarer, at det ikke er første gang, hun og hendes partifæller har advaret mod vendelbo-problemet.

Misforstået tolerance
Hun mener, at danskerne behandler vendelboerne med misforstået tolerance, hvilket måske skyldes deres uskyldigt klingende dialekt og musikeren Niels Hausgaard.

“Det er en stor fejl at tro, at vendelboere sådan bare lige kan integreres i Danmark. Det kan godt være, at vi næsten kan forstå, hvad de siger, uden at de har været på sprogskole, og at deres nationalskjald Niels Hausgaard også er populær herhjemme, men det er ikke ensbetydende med, at vi uden videre kan lade dem bevæge sig frit i Danmark. Se bare, hvad det nu har ført med sig,” siger hun.

Også Søren Espersen er faret i blækhuset for at tale dunder om vendelbo-faren. Han ved, hvad han taler om, da han er opvokset i Himmerland, tæt på Vendsyssel, som vendelboerne stammer fra.

“Jeg kan ikke huske en tid, hvor vendelboerne ikke har skabt problemer for os i Himmerland. Især i de større byer som Aalborg er den helt gal, men det må man jo ikke sige højt, for så er man racist,” skriver han på Facebook og uddyber over for RokokoPosten:

“Det er misforstået tolerance at modtage dem her i landet på lige fod med danskerne. Vi må ikke lade os forføre af deres charmerende sprog og tilsyneladende lune personlighed. De er snu og svigagtige, og nu ser vi bare, hvor galt det kan gå.”

Træt af fordomme
For Lis Olsen, der kom til Danmark fra Vendsyssel i 1963, er det en ærgerlig situation.

“Jeg er træt af fordomme og generaliseringer,” siger den nu pensionerede gymnasielærer og tilføjer:

“Nogle af os er altså ikke smitsomme minkfarmere.”