Foto: gar1984, Bigstock

Et landsmøde i Det Radikale Venstre udviklede sig til kappestrid om, hvem der var mest fra København. Formand Sofie Carsten Nielsen understreger, at hun har stiletterne solidt plantet på den københavnske stenbro.

“Radikale Venstre har været en del af mig, siden jeg var barn. Som jeg vist efterhånden har fortalt en del gange, pakkede min mor hvert år til grundlovsdag en kurv med dejlige konditorkager fra La Glace – aldrig sådan noget bras fra Dancake – og så tog vi sammen til Radikale Venstres grundlovsmøde i Vartov i København.”

Sådan indledte formand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, sin tale på De Radikales landsmøde på Nyborg Strand. I øvrigt med de karakteristiske københavnske stød på så godt som alle stavelser for at understrege tilhørsforholdet.

Møder i eksklusive saloner
Talen var kulminationen på et landsmøde, hvor det for mange deltagere var særdeles vigtigt at understrege et tilhørsforhold til København. Næstformand for gruppeledelsen i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, sagde således fra talerstolen, at han “ofte gik til meget eksklusive møder i københavnske saloner”, hvilket han klart foretrak frem for møder i jyske jordhuler. Lidegaard understregede også, at han kommer fra en stolt familie, der i flere generationer har udført ærligt arbejde på kontorer i København K.

Også Andreas Steenberg, der er valgt i Vestjyllands Storkreds, benyttede lejligheden til fra talerstolen at understrege sit tilhørsforhold til København:

“Det var den lykkeligste dag i mit liv, da jeg blev stemt ind i Folketinget, fik en folketingslejlighed i København og kunne flytte væk fra Jylland og alle de bonderøve uden ordentlig smag. Man kan næsten ikke få Politiken derovre, og når folk endelig har møbler af Børge Mogensen eller Wegner, er det sjælløse nye udgaver og ikke vintage.”

Pas på københavnerpopulismen
I forbindelse med den københavnske kappestrid advarer historiker og politisk kommentator Michael Böss mod at skabe kunstige skel i befolkningen.

“De Radikale lefler for letpåvirkelige københavnske vælgere. Den autentiske dansker bliver gjort til en Politiken-læsende akademiker, der arbejder på et kontor i København K. Men Danmark er større end det, og politikerne er nødt til at række ud til danskerne på tværs af geografiske skel.”

Det forbehold var det radikale landsmøde dog ikke præget af. Sofie Carsten Nielsen afsluttede således sin tale med at understrege, at “jeg har stiletterne solidt plantet i den københavnske stenbro” – til stor begejstring for landsmødets deltagere.