Foto: SounderBruce, Wikipedia

Foto: SounderBruce, Wikipedia

VAR i Superligaen skal fremover drives af Statens It og kobles op på NemID og SKAT’s gældsinddrivelse, mens offside fremover bliver dømt af Geodatastyrelsen.

Siden efteråret har VAR – Video Assistant Referee – været en del af den bedste danske fodboldrække, Superligaen. Fra en videovogn med adgang til TV-billeder kan et team på to dommere give dommeren på banen besked, hvis han har begået åbenlyse og afgørende dommerfejl, for eksempel overset et straffespark, en offside eller givet et forkert rødt kort.

Ved indgangen til forårssæsonen går VAR ind i det, som dommerformand Michael Johansen kalder “næste udviklingsfase”. Her vil VAR nemlig blive overtaget af Statens It.

“Staten har helt unikke kompetencer i forhold til at udvikle og drive IT-systemer,” siger Johansen og fortæller, at man vil trække på erfaringer fra SKAT’s gældsinddrivelsessystem EFI, den digitale tinglysning og udviklingen af NemID i den videre udvikling af VAR.

NemID og Geodatastyrelsen
“Allerede fra sæsonstart vil det være sådan, at dommerne skal logge ind med NemID, hver gang de skal tjekke VAR. Det vil gøre det muligt for os at lagre data om, hvilken dommer der har truffet hvilken beslutning,” siger han.

Samtidig vil samspillet mellem statens forskellige IT-systemer spare dommerne for en del arbejde. Fremover vil det nemlig ikke være dommerne i VAR-vognen, der skal trække de streger på billederne, der viser, om en spiller er offside.

“Offside-stregerne skal rekvireres hos en medarbejder i Geodatastyrelsen, hvor de har mange års erfaring med at indtegne såvel søkort som hele det danske matrikelsystem,” forklarer Michael Johansen, der dog erkender, at dette i perioder kan skabe øget ventetid, da de fleste superligakampe bliver spillet i weekenden, hvor Geodatastyrelsen holder lukket.

Dommere indkaldes til øjenlæge
Hos Statens It er der glæde over, at enheden under Finansministeriet fremover skal stå for driften af VAR i Superligaen.

“Vi er meget stolte over, at Superligaen har valgt at kigge vores vej til den fremtidige udvikling af VAR. Der er helt sikkert et stort potentiale i at få VAR til at spille sammen med de statslige IT-systemer. For eksempel kan man forestille sig, at meget dårlige dommerpræstationer fremover vil medføre en indkaldelse til øjenlægen,” siger direktør i Statens IT, Michael Ørnø, der fortæller, at medarbejderne allerede er i gang med at lære reglerne for offside og straffespark.