Foto: bigtunaonline, Bigstock

Foto: bigtunaonline, Bigstock

Verden jublede, da forskere afslørede, at det er lykkedes at fremstille en busk, der producerer bacon. Glæden var særligt stor blandt visse veganere, mens andre ser anvendelsen af svinegener som et etisk problem.

Tykke, saftige skiver friskplukket bacon. Lyder det som en drøm? Så kan du godt begynde at glæde dig, for måske kan du allerede næste år plukke bacon fra din egen baconbusk.

Forskere fra universitetet i Edinburgh har nemlig fremstillet en busk, der i stedet for bær producerer vaskeægte bacon hver dag året rundt.

“Vi har testet buskene i både laboratoriet og rigtige haver. De vokser fint og producerer rigtig meget bacon under alle vækstbetingelser – selv på altaner uden sollys,” siger chefforsker Caleb MacFarlane, der mener, at de sandsynligvis også vil trives indendørs.

Veganere jubler
Nyheden har i særlig grad vakt begejstring blandt veganere, der har måttet ofre den elskede spise for dyrevelfærdens skyld.

“Men når den vokser på en busk, ser jeg ikke noget problem med at spise det, selvom det på en måde stadig er kød,” siger 44-årige Morten Karlsen, der har været veganer i 25 år, men stadig tydeligt husker den frydefulde smag af bacon.

Andre veganere er knap så begejstrede. Baconbusken er nemlig gensplejset, og forskerne har brugt gener fra svin i fremstillingsprocessen.

“Det er uetisk at overføre dyregener til planter, og i det hele taget bør veganere tage afstand fra alle former for genmanipulation,” mener 32-årige Clara Pettersson, der dog ikke afviser, at hun vil kunne finde på at smage på baconbuskens “frugt”.

“Det er jo trods alt bacon,” siger hun.

Svinegener gør baconbusken haram
Også imamer advarer mod baconbusken. Når der er genmateriale fra svin i busken, er alt fra den haram – altså forbudt.

I lighed med mange veganere hælder et stort antal muslimer dog til at trodse forbuddet.

“Jeg har aldrig smagt bacon i hele mit liv, men jeg har hørt så meget om det,” lyder det entusiastisk fra Aysu Kilic, der mener, at hun godt kan forsvare at spise det, fordi de buske, der kommer til at vokse rundt omkring i haverne, ikke har været i kontakt med rigtige svin.

“Der står jo heller ikke i Koranen, at man ikke må spise bacon fra en busk,” tilføjer hun.

Tilsvarende mener mange veganere, at brugen af gensplejsning af dyregener kan forsvares, når det bruges til at skabe fødevarer, der ikke involverer drab af dyr.

“Og altså, så ér det jo bacon. Det i sig selv skal man have respekt for,” siger Morten Karlsen.