Ill.: doomu, Bigstock

Ill.: doomu, Bigstock

Det skal straffes som landsforræderi, når danskere hjælper andre deltagerlande med at skrive eller producere sange. Det mener Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige. Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at der i stedet skal gøres op med ekspertvælde og kapitalisme-logik.

Den nyligt overståede Eurovision Song Contest var en pinlig affære for Danmark. Ikke kun fordi det danske bidrag ikke kvalificerede sig til finalen, men fordi en dansker direkte har medvirket til, at det ikke lykkedes.

Der er tale om Thomas Stengaard, der har været med til at skrive både Cypern og San Marinos sange – sidstnævnte var med i samme semifinale som Danmark og var derfor med til at skubbe Danmark lige under grænsen.

“Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man ustraffet kan hjælpe andre nationer på bekostning af sit eget land,” mener Nye Borgerliges Peter Seier Christensen, der vil gøre det ulovligt for danskere at bidrage til udenlandske Eurovision-bidrag.

Burde have livstid
Stod det til Peter Seier Christensen, skulle Thomas Stengaard idømmes livstid for landsforræderi.

“Denne sag er særligt alvorlig, for hvis Thomas Stengaard havde tænkt på sit fædreland i stedet for at lade sig forføre af sine kunstneriske tilbøjeligheder, ville Cypern og San Marino have stillet op med langt mindre fængende bidrag. Hvilket vil sige, at vores egne Fyr og Flamme ville have klaret sig igennem til finalen,” siger han.

Peter Seier Christensen får opbakning fra sine partifæller samt Liberal Alliance, dele af Socialdemokratiet samt Naser Khader, mens andre anerkender problematikken, men mener, at der skal slås ned andre steder.

Opgør med ekspertvælde og kapitalisme-logik
Ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Morten Messerschmidt, ligger problemet i det ekspertvælde, der dominerer sangkonkurrencen.

“Danmark blev som de eneste i anden semifinale stemt videre af seerne uden at komme med. Det er ene og alene ekspertjuryens skyld, og hvis de demokratiske spilleregler var blevet overholdt, ville det være uden betydning, at en dansker havde medvirket i andre landes bidrag,” siger han.

Medlem af Europaparlamentet Nikolaj Villumsen (Ø) er ikke uenig, men mener desuden, at der er brug for et opgør med konkurrencens kapitalisme-logik.

“Fem lande kan helt springe semifinalerne over, fordi de bidrager mest økonomisk. Men tre af disse fem lande endte på sidstepladserne, så det er helt klart en opgave for Europaparlamentet at lægge pres på EBU for at få stoppet denne kapitalistiske tankegang,” siger han.