Foto: r.classen, Bigstock

Foto: r.classen, Bigstock

Det frie valg skal være i fokus, lyder det fra Ellen Trane Nørby (V), der dog vil sørge for, at visse gymnasiers profiler ikke bliver vist for unge med arabiske navne.

“OK, ku’ godt, men lidt nederen, at de ikke har en musiklinje.”

16-årige Malthe Kjeldberg tænker lidt, inden han swiper til venstre. Hermed har han afvist endnu et københavnsk gymnasium på Tinder.

Malthe er i gang med det, som Venstre håber, kan blive virkelighed om nogle år. Som svar på regeringens forslag om at ændre reglerne for gymnasiernes elevoptag har partiet nemlig oprettet Tinder-profiler for en række danske ungdomsuddannelser.

Aubergine og fersken
“Regeringen foreslår, at blandt andet forældrenes indkomst skal afgøre, hvor de unge skal gå i gymnasiet. Vi vil hellere fokusere på det frie valg,” lyder det fra Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Ellen Trane Nørby, der uddyber, hvordan hun forestiller sig, at et gymnasies profil kunne se ud.

“Så kunne man fx skrive, at man er interesseret i noget seriøst, altså at eleven fuldfører sin uddannelse i stedet for at droppe ud efter et år. Eller at man kan lide at snakke politik, hvis man har en god samfundsfagslinje. De nordsjællandske gymnasier kan sætte nogle aubergine- og fersken-emojis ind, så man ved, at de holder nogle gode puttefester.”

Et af formålene med regeringens udspil er at forhindre tendenser til parallelsamfund på de gymnasier, hvor andelen af muslimske elever er høj. Det kan Tinder-tilgangen sagtens løse, siger Trane Nørby.

“Vi gør bare sådan, at de etniske gymnasier forsvinder som en mulighed, hvis du har et arabisk navn. Problem solved!

Uddannelse i Nuuk
Der vil dog ikke være begrænsninger på, hvilke gymnasier man kan vælge, ud fra forældrenes indkomst.

“I Venstre er vi mest interesserede i at vise, at vi har en strammere udlændingepolitik end Rasmus Stoklund. Det der med at udligne sociale forskelle må vi tage en anden gang. Lige børn leger bedst – medmindre de er brune,” siger Trane Nørby.

Hos Nye Borgerlige hilser man forslaget velkommen, men med en lille rettelse.

“Det bør være sådan, at har du et arabiskklingende navn, kan du kun vælge uddannelse i Qaqortoq, Nuuk, Aasiaat eller Sisimiut,” siger formand Pernille Vermund.