Foto: Ken Cook, Bigstock

Foto: Ken Cook, Bigstock

Efter at en folkeskole i Østjylland har indført “ingen skældud” i skoletiden, har det bevirket, at eleverne tilsvarende vil stoppe med at opføre sig sindssygt over for deres lærere. 

Når elever i den danske folkeskole opfører sig uhensigtsmæssigt eller direkte respektløst, skal de ikke længere mødes med repressalier og skældud, men med nysgerrighed.

I hvert fald hvis det står til Herskind Skole i Østjylland, der mener, at skældud hører fortiden til. Også skolens elever er glade for beslutningen.

“Det er rigtig dejligt, at lærerne ikke bliver sure på os mere. Men det tog noget tid at kalibrere hele billedet, kan man sige,” lyder det fra 12-årige Martinus Tjalfe Lynetteholm, der går i 6. klasse på Herskind Skole.

Åd cup noodles dagen lang
“Der var ikke – i første omgang – sammenfald mellem, at lærerne stoppede med at skælde ud, og at vi stoppede med at være nogle små røvhuller, desværre. Og det gav en rigtig uheldig udvikling i en kort periode, indtil vi rent faktisk prøvede at efterleve, hvad lærerne kollektivt har bedt os om i syv år.”

Kan du beskrive den uheldige udvikling?

“Jamen, vi gik jo bare amok. Sad på TikTok seks timer i streg og åd cup noodles dagen lang. Smed rundt med vikarerne. Gav alle, vi kunne løfte, buksevand. Og lærerne kunne jo ikke rigtig gøre noget ved det. Det var dybt beklageligt for alle parter, så derfor bestemte vi os for at stoppe med at være nogle røvhuller.”

Lærerstaben på Herskind Skole er enige med Martinus, lyder det fra lærerrepræsentant Dorthe Jensen.

“Vi kom hurtigt i tanke om, at der faktisk var en grund til, at vi skældte ud i gamle dage. Så det var lige lidt spændende, om vi alle sammen skulle sige op, eller om børnene kollektivt stoppede med at opføre sig som vilde dyr. Det var en nødvendig beslutning fra elevernes side, der kom på det rette tidspunkt,” siger hun.

Startet til kickboksning
Så det er ikke nok, at folkeskolelærere bare holder op med at skælde ud?

“Nej, for satan! Hov, der kom jeg til at bande. Man kan ikke få en rasende 11-årig til at stoppe med at bore en passer ind i øret på sin sidemand uden at hæve stemmen eller hidse sig en lille smule op. Der var vi nok for naive, men ja, vi blev jo reddet af ungerne.”

Savner du at skælde ud? Bare lidt?

“Ikke spor! Men jeg er startet til kickboksning. Men det har ikke noget med det her at gøre, selvfølgelig!”