Foto: Tinnakorn, Bigstock.

Hvorfor så mange proteststemmer på Enhedslisten? Jyske journalister flokkes i disse dage til København for at forstå de vrede lokales ekstreme stemmeafgivelse.

Efter folketingsvalget i 2015 var københavnske medier massivt til stede i Sønderjylland, hvor det blev udlagt som nationalisme og ekstremisme, at så mange sønderjyder stemte på Dansk Folkeparti.

Men nu er rollerne byttet om. Jyske medier flokkes til København for at forstå, hvorfor 24 procent af stemmerne til det nylige kommunalvalg kunne gå til et yderligtgående parti som Enhedslisten.

Hvad ligger bag? Har vælgerne haft en dårlig barndom? Hvilke frygt- og angstbaserede motiver forårsager en så ekstrem stemmeafgivelse? Og kan man overhovedet forstå bevæggrundene for så afvigende en holdning?

Forstå med dialog og empati
“Man kan i hvert fald prøve at forstå dem. Vi bliver nødt til at række ud og forsøge med dialog og empati, selvom det kan virke svært,” siger chefredaktør på Horsens Folkeblad, Lene Vestergaard.

Horsens Folkeblad har til det formål oprettet en midlertidig nyhedsredaktion på Jægersborggade på Nørrebro i København. Her har journalist Mads Jensen interviewet forbipasserende og handlende. Hans konklusion:

“Produktionsdanmark og Socialdemokratiet har fuldstændig undervurderet Enhedslistens tiltrækning. De har måske endda selv bidraget til den ved at skubbe den kreative klasse fra sig med deres nedladende smagsdommeri og mobning vedrørende konkrete københavneres konkrete problemer med høje boligpriser og meget små badeværelser. Når man føler sig kuet på den måde, reagerer man udad i vrede.”

Usynliggjort i 24 måneder
Ikke kun mobning ligger bag københavnernes vrede. De vil også ses og anerkendes på linje med faglærte arbejdere i provinsen. Faglærte arbejdere, der er blevet løftet op, siden den socialdemokratiske regering kom til i 2019, hvor det ellers i 30 år forinden havde været de højtuddannede i storbyerne, der blev fejret som omdrejningspunkt for alt.

“Mange af de lokale siger, at de er blevet deprimerede over at blive usynliggjort i hele 24 måneder af den socialdemokratiske regering, der konstant taler om faglærte arbejdere. De københavnske lokale vil også ses, høres og fejres. De bliver udsat for symbolsk vold, hvilket ifølge dem næsten er værre end rigtig vold,” siger Mads Jensen.

Horsens Folkeblad har redaktion på Jægersborggade året ud for at forsøge at forstå de lokale og årsagerne til deres ekstremisme.