Foto: Denis Makarenko, Bigstock

Foto: Denis Makarenko, Bigstock

Efter at Eddie Redmayne offentligt har fortrudt sin rolle som transpersonen Lili Elbe, fordi han ikke selv er transperson, har endnu en skuespiller fortrudt sin medvirken i en populær film.

Det er en angrende Mads Mikkelsen, der fortryder sin medvirken i De grønne slagtere. Han mener, at rollen burde være gået til en person, der i modsætning til ham selv har mærket på egen krop, hvordan det er at være slagter.

“Da vi indspillede filmen, syntes vi ikke, at vi gjorde noget forkert. Jeg elskede faktisk rollen som Svend, hele universet omkring ham og hans pølser på panden. Men nu er jeg blevet klogere og kan se, at det var helt forkert af både mig og produktionen at caste mig i den rolle. Jeg har jo intet begreb om at være slagter. Jeg skal ikke tro mig bedre til at være slagter end rigtige slagtere.”

Men er det ikke netop det, skuespillere gør, altså lader som om, de er noget, de ikke er?

“Det er meget hårdt trukket op. Jeg prøver at respektere nogle menneskers identitet her, og så bliver jeg egentlig lidt ked af, at du stiller sådan et spørgsmål.”

Kan se sig selv i mange roller fremover
Men efter din logik må ingen spille noget, de ikke er.

“Nej, og hvad så? Der findes masser af slagtere, der sagtens kunne have fået rollen som Svend og lavet præcis de samme pølsejokes og hængt folk op i kroge under loftet.”

Men rigtige slagtere er ikke skuespillere. Og i så fald skulle det vel også have været en rigtig morder, der spillede Svend.

“Jeg er sikker på, at der findes en slagter derude, der også er morder. Det handler om at gentænke casting, så værker bliver retvisende.”

Hvilke roller ser du sig selv i fra nu af?

“Jamen, jeg kan se mig selv i mange roller fremover. Faktisk alle, hvor jeg skal spille en mandlig dansk skuespiller på 56 år.”

Fortryder også alle andre roller
Det virker som om, du de facto vil have skuespillerfaget nedlagt.

“Nej, jeg vil da ej. Jeg vil bare rigtig gerne have, at roller går til de mennesker, der passer til dem. Det handler om repræsentation!”

Fortryder du så også din rolle i Mænd og høns? I Casino Royale? Og i Rejseholdet?

“Gud, ja. Ja. Ja, jeg fortryder alle roller, hvor jeg skulle lade som om, jeg var noget, jeg ikke er i virkeligheden. En stor undskyldning skal lyde herfra til alle, der er halvt menneske og halvt dyr, samt til superskurke og politiuddannede!”