Sydafrikas tidligere præsident vil ikke gå glip af Copenhagen Fashion Week. ”Han kommer derud, om han så skal slæbes,” erklærer en talsmand.

For tre dage siden holdt verden – og især dens modeskabere – vejret, da Nelson Mandela blev indlagt på sygehuset. Den tidligere præsident og Nobelpristager er et ikon for frihedskæmpere, antiracister og fashionistas i mange lande, så hans indlæggelse på Milpark Hospital i Johannesburg vakte stor bekymring.

Men nu kan vi igen ånde lettet op, for den 92-årige Mandela udtalte i morges fra sin hospitalseng, at han ville komme til Copenhagen Fashion Week. Modeugen starter på onsdag, og det sydafrikanske ikon, der på billedet oven for bærer en skjorte fra Charlotte Sparre, er trolig mødt op siden sin løsladelse fra fængslet på Robben Island i 1990.

”Madiba (det sydafrikanske folks navn for Mandela, red.) elsker Fashion Week og kunne ikke drømme om at svigte hverken arrangørerne eller modeskaberne, som hvert år forventer ham,” siger en talsmand og understreger:

”Han kommer derud, om han så skal slæbes.”

Revolution med polotrøjer
Copenhagen Fashion Week startede ud som en modemesse i 1981, og tretten år senere kom Nelson Mandela på besøg for første gang  – lige efter, at han var blevet indsat som Sydafrikas første demokratisk valgte sorte præsident.

Det var korte toppe som disse, der blev en af Mandelas mærkesager omkring 1994.

”Dengang var Mandela med til at revolutionere hele moden med korte polotrøjer. Før havde vi folk, der designede Lacoste, og folk, der designede korte toppe, som viste maven. Der gik Madiba ind og sagde ’Hey, lad os mixe de her ting’. Det var et stort øjeblik, og samarbejdet er kun gået frem siden,” udtaler direktør for Copenhagen Fashion Week, Eva Kruse.

Apart High Tops
I den danske modeverden glæder mig sig over, at Mandela har det bedre, og forventer mange spændende fashion statements fra den tidligere præsident.

Apart High Tops: Et samarbejde mellem Christian Stadil og Nelson Mandela, der i 2008 satte fokus på racisme.

”Nelson har været og er stadig et stort navn for os,” siger Hummel-ejeren Christian Stadil, der for tre år siden samarbejdede med Mandela om skolinjen Apart High Tops.

”Vi brugte kernelæder i stærke sorte og hvide farver for at sende et budskab. Jeg håber, at Nelson også i år vil tænke på at få sine statements ud til sine mange fans,” siger Stadil.