Vi ønsker ikke, at vores lille barn skal mødes med fordomme på baggrund af køn, siger et svensk forældrepar. Sidste uge fik de opereret deres barn, Lys, så han eller hun nu er hverken eller.

Debatten om køn og fordomme fik for nylig et par indspark, da den svenske børnehave Egalia bekendtgjorde, at de ikke kalder deres børn for han eller hun og heller ikke opfordrer dem til at lege med ting, der traditionelt passer til deres køn. Forinden kunne man læse om et canadisk forældrepar, der helt nægtede at afsløre deres barns køn.

Men alt dette er for slapt, mener Björn og Malin Riis fra Lund i Sverige. De har valgt helt at kønsneutralisere deres barn, Lys, ti dage efter fødslen for at undgå diskrimination og fordomme så meget som muligt.

“Vi fødte barnet i Thailand og fik derefter en fuldt kvalificeret læge, der tidligere har foretaget mange kønsskifteoperationer, til at fjerne alle vores barns synlige kønstegn,” fortæller Malin Riis. Björn Riis sidder ved siden af med det kønsløse barn i skødet og ammer det med en særlig mælkepumpe til mænd.

Begge forældre har været meget engageret i den svenske kønsdebat og mener, at fuld ligestilling ikke kan finde sted, så længe det biologiske køn spænder ben.

Kald mig ikke for mand
“Det er ganske enkelt et problem, at vores samfund stadig opererer med ‘mand’ og ‘kvinde’,” mener Björn. Han ønsker ikke selv at blive tiltalt på en “kønnet måde”, som han kalder det, og reagerer ikke, når andre refererer til ham som “han” og “manden”. Malin har det på samme måde:

“Jeg forstår ikke, at jeg skal kaldes ‘kvinde’ og ‘hunkøn’, blot fordi jeg tilfældigvis har bryster, æggestokke og livmoder. Skal disse attributter virkelig stemple mig og sætte mig i bås resten af livet?” spørger hun retorisk og understreger, at hun netop ikke ønskede den slags fordømmelse for sit barn.

Ønsker ikke selv kastration
“Med tiden vil flere og flere indse, at kønsneutralisering er vejen frem. Uden kønstegn er det ganske enkelt ikke muligt at foretage en heteronormativ vurdering af barnet, som folk ellers har for vane,” mener Björn. På spørgsmålet om, hvorfor han ikke selv har ladet sig kastrere for at undgå diskrimination, ser han forvirret op.

“Øhh, så langt mener jeg nu ikke, man behøver at gå. Deeet… Nej, nej, jeg venter gerne med at blive fuldt ligestillet og lader mit barn komme først,” siger han.

Ligeledes har Malin valgt at beholde sine biologiske kønstegn. Det er nemlig, som hun siger, “utrolig svært at finde kjoler, der sidder godt, når man mangler begge bryster.”

Endnu har ingen andre forældrepar gjort Malin og Björn kunsten efter. Til gengæld regner svensk politi med at retsforfølge dem for at have gjort skade på deres barn.