Ja-hatten hylder normalt det positive livssyn og kan forvandle de værste sortseere til ukuelige optimister. Men krise, høje skatter, dårligt sommervejr, brok og utilfredshed overalt har gjort selv ja-hatten til pessimist.

“Ethvert eventyr starter med et ‘JA’! Grib dagen. Smil til verden, og verden smiler til dig…” snøvler ja-hatten og fnyser. RokokoPosten finder den ved et bord i et baglokale på den bruneste beverding et sted i Jylland.

RokokoPosten: Du er jo fuldstændig ugenkendelig. Hvad er der sket?

Ja-hatten gentager spørgsmålet med forvrænget pigestemme og kigger ind i væggen.

Ja-hatten: Se dig omkring. Alle er utilfredse og fulde af brok. Glasset er halvt tomt, så der er ikke længere brug for mig.

Hatten tager en slurk af sin øl.

Ingen gider gå med ja-hat
Da krisen ramte i 2008, var ja-hatten fuld af gåpåmod og entusiasme. Der var brug for den som aldrig før. Både privatpersoner og virksomheder nød godt af dens positive tilgang til livet, og for en stund troede alle på, at det hele nok skulle gå.

RP: Men folk må da stadig have brug for dig, så hvorfor sidder du her?

JH: Hvor er du naiv. Har du slet ingenting forstået?! Krise betyder kynisme. Skatter og afgifter stiger, mens folk mister jobs –  og når de ikke har penge til at købe sig til glæde, hvad tror du så, der sker? Så kunne man glæde sig over, at det er sommer, og solens varme stråler er gratis, men næ nej – det er der heller ikke noget af. Det er da klart, at der ikke er nogen, der gider gå med ja-hat. Jeg er færdig…

Glasset er helt tomt
Ja-hatten tager sin jakke og gør sig klar til at gå. Men RokokoPosten nægter at tro, at bitterhed og afmagt har overrumplet den fuldkomment. Der må være en snert af optimisme gemt et sted.

RP: Kig lige på det her glas og husk på, at du er JA-hatten. Du må da kunne se, at glasset er halvt fuldt?

Ja-hatten kigger skælmsk på det, men puffer det så ned fra bordet.

JH: Er du blind?! Enhver kan da se, det er helt tomt.

I et desperat forsøg på at få den til at blive – og blive sig selv – viser vi den et billede af to smilende babyer sammen med en nuttet hvid hundehvalp.

Ja-hatten kigger længe på billedet. Måske spirer der stadig et lille håb om vej ud af bitterheden? Men så…

JH: Alverdens babyer og hundehvalpe skal også dø en dag.