Musikhistorien skal omskrives efter, at det er kommet frem, at den kendte reggaesanger Bob Marley skrev flere af sine populære sange under påvirkning af illegale stoffer.

Det er ikke længere kun cykelsporten, som er tvunget til selvransagelse i lyset af dopingskandalerne. Også popmusikken er ramt af rystende afsløringer om præstationsfremmende stoffer.

Josef Richardson leder en international popmusikalsk taskforce, der skal gennemgå prominente musikpræstationer for spor af doping.

Bandmedlemmer overværede doping
“Grundige laboratorieanalyser har entydigt påvist Bob Marleys dna på tre chillummer, som han beviseligt har ejet. Desuden har vi har talt med adskillige medlemmer af The Wailers (Bob Marleys backinggruppe, red.), der indrømmer, at de personligt har set Bob Marley dope sig med cannabis, mens han indspillede ikoniske hits som  ‘I Shot The Sheriff’ og ‘Jammin”,” fortæller Josef Richardson.

Enkelte inden for musikmiljøet har angrebet klassificeringen af cannabis som doping, men det er Josef Richardson lodret uenig i.

“Når man kan diskvalificere en olympisk svømmer på grund af cannabis, er det selvfølgelig ikke rimeligt, at man kan blive et ikon, bare fordi man har en guitar i stedet for svømmebriller,” siger han.

Unfair konkurrence
“Og det er heller ikke fair over for konkurrenterne. Hvor langt ville Cliff Richard ikke være nået, hvis han også bare havde dopet sig med hash?” spørger Josef Richardson retorisk.

Efter afsløringen vil Richardsons taskforce nu undersøge forlydender om, at dopingmisbrug af såkaldt ekstasefremmende medikamenter er ansvarligt for det meget høje antal BPM (Beats Per Minute, der betyder taktslag pr. minut, red.), som det er lykkedes flere technokunstnere at opnå.

Dopede skal slettes fra hitlisterne
Som en konsekvens af afsløringerne overvejer flere internationale musikdistributører, hvorvidt præstationer, der skyldes ulovlige præparater, fremover skal udelades fra såvel hitlister som opsamlinger og Greatest Hits-albummer.

Initiativet møder dog kraftig modstand fra en koalition af stort set alle populærmusikere fra de seneste 40 år med Justin Bieber og Keith Richards som eneste prominente undtagelser.