Foto: Artem Furman, Bigstock

Foto: Artem Furman, Bigstock

Psykologer forsøger at håndtere sammenbrud hos flere tusind unge, der i 2015 fik traumer over en mislykket Frost-koncert og problematiske dyrekort fra Føtex.

“Hvorfor kunne jeg ikke høre Maria Lucia? Hvorfor maste så mange mennesker sig frem? Er det fordi, jeg ikke er noget værd? Er der overhovedet mening med mit liv?”

Disse spørgsmål har 22-årige Freja Birk Nielsen stillet sig selv og sin psykolog hundredvis af gange. For et par måneder siden viste et gammelt barndomstraume nemlig sit grimme ansigt, og Freja blev ramt af barske minder fra en mislykket Frost-koncert på Gammeltorv i København.

Maria Lucia (nu Maria Jeppesen, sekretariatschef i Fedt- og Mådeholdsstyrelsen, red.) var en af sangerne, men hverken Freja eller de mange andre børn, der var mødt op, kunne høre hende, og alle gik grådkvalte hjem.

Buemundet guitarfisk
Kort efter oplevede danske børn landet over, at de samlekort med dyr, som supermarkedskæden Føtex (i dag en del af den nanochipbaserede indkøbsservice KøbIndenI, red.) stillede dem i udsigt, var utrolig svære at få fat på.

Begge skuffelser har ført til, at flere tusind unge gør som Freja Birk Nielsen og søger psykologhjælp til de triste og angstfyldte minder.

Magnus Anzensberger er en af dem, der i 2015 ikke var i stand til at samle alle Føtex’ 140 dyrekort.

“Min mor købte varer for 143.526 kroner, men uden held,” siger Magnus og lægger møjsommeligt sine 139 dyrekort ud i rækkefølge.

“Hvor er den buemundede guitarfisk?” spørger han igen og igen, først med høj og skinger stemme, til sidst med en desperat hvisken.

Sandhedskommission
Magnus’ psykolog, Katrine Barsøe, har 26 patienter i behandling for Frost- og Føtex-relaterede traumer og kan bekræfte de voldsomme historier.

“Følelsen af at blive tilsidesat, fordi dine forældre ikke kunne hjælpe dig med at se Maria Lucia, er frygtelig. Sagen burde være gået meget længere dengang,” siger hun og nævner den sydafrikanske sandhedskommission fra 1995 som et eksempel på, hvordan børnene kunne have fået afklaring.

“Til gengæld er det en kæmpe fordel, at Politiken lancerede deres store Synd For Mig-tillæg for seks år siden, så mange af de unge har kunnet skrive lange indlæg om deres problemer,” slutter Katrine Barsøe.