Foto: Zdeneksasek, Bigstock

Hun kom til at gå ind foran nogle sorte personer til en demonstration og var ikke med til at stene Ole Wæver, lyder det fra Black Lives Matter Jylland, der har væltet en statue af aktivisten Jilly Douglass Jensen.

Den tre meter høje statue på Gammeltorv i Aalborg er allerede dækket af æg og spraymalede skældsord, da den begynder at vakle. En række demonstranter har kastet reb op omkring statuens hals og hiver til.

“Træk hårdere!” råber Chidi Ayodele Olsen, leder af Black Lives Matter Jylland, mens han koordinerer demonstranterne. De er i færd med at vælte et monument til ære for Jilly Douglass Jensen, mangeårig intersektionel aktivist og medlem af BLM Fyn og Øerne, men synes ikke at kunne få den helt ned på jorden.

“OK, stop! Vi skal bruge flere maskuline ikke-racialiserede bærere af cispatriarkatet. Svend, kom herover,” siger Olsen og peger på en to meter høj mand, der hjælper til, så statuen endelig vælter.

Ville ikke medvirke til stening
“Det var nødvendigt at vælte statuen af Jilly, fordi hun var begyndt at blive problematisk og racistisk. Én ting var, at hun ikke ville medvirke til sidste års stening af proto-nazisten Ole Wæver, men når hun flere gange kommer til at gå i første række til antiracistiske demonstrationer, bliver det for meget,” forklarer Chidi Ayodele Olsen senere.

Olsen medgiver, at han selv skrev under på en ansøgning om at få statuen af Jilly Douglass Jensen opført i Aalborg for tre år siden. Formålet var dengang at hædre hendes aktivistiske arbejde, der bestod i at brænde bøger af den racistiske filosof Immanuel Kant samt fjerne fordomme mod mennesker med hår på armene gennem en Instagram-konto.

God idé at smadre statue
Den underskrift fortryder Olsen i dag og har da også straffet sig selv for sin internaliserede racisme.

“Jeg kørte rundt i en kørestol i to uger i solidaritet med ikke-kropskapable kroppe,” uddyber han, der beskriver sig selv som en racialiseret femme-krop, der for øjeblikket er i gang med at uddanne sig selv i at udpakke sine mange ableistiske fordomme og sit iboende had mod hjemløse.

“Det kræver meget følelsesmæssigt arbejde at være en god allieret, men jeg kunne ikke drømme om at udfolde min classism over for de hjemløse. I stedet tænkte jeg, det var en god idé at smadre en statue.”

Jilly Douglass Jensen ønsker ikke selv at udtale sig om episoden, da hun sidste år fik fjernet sine stemmebånd, så hun som heteroseksuel ikke tog for meget plads fra queer-personer.