Foto: Niyazz, Bigstock

Foto: Niyazz, Bigstock

Snart skal danskerne til valgurnerne efter 27 år med Thorning-Schmidt. “Ventetiden er til fulde blevet opvejet af alt det sjov, vi har haft med at gætte valgdatoen,” lyder det fra politiske kommentatorer.

En usædvanlig periode i dansk politik sluttede i dag, da landets statsminister, Helle Thorning-Schmidt, udskrev valg til Folketinget efter 27 år på posten.

“Jeg har derfor indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget,” sagde den 71-årige statsleder med henvisning til landets 98-årige regent, der ligesom Helle Thorning-Schmidt har besat sin stilling meget længere, end hvad historikere troede muligt.

Et fint kompromis
Statsministeren forklarer sin beslutning med, at det i hendes alder passer sig at runde karrieren af med en regeringsperiode af normal længde.

“Siden 2011 har jeg brugt alle mine vågne timer på politik, og nu hvor mine børnebørn er ved at blive store, vil jeg gerne bruge mere tid med dem. På den anden side vil jeg da gerne nå at bryde et par ekstra valgløfter, hvis befolkningen giver mig lov, så muligheden for fire år mere er et fint kompromis,” siger Helle Thorning-Schmidt, der egentlig burde have udskrevet valg senest august 2015, men valgte at fortsætte som statsminister:

“Dengang sagde mange, at tiden arbejdede for mig, og jeg derfor skulle vente så længe som muligt med at udskrive valg, så Alternativet kunne samle nok støtte til at komme over spærregrænsen, og Lars Løkke Rasmussen (daværende oppositionsleder, nu biavler, red.) kunne nå at begå flere bilagsbommerter. Jeg fulgte deres råd, og det har fungeret glimrende.”

En smule udemokratisk
Et snedigt træk, mener kommentatorerne, der ikke har noget imod, at statsministeren har ventet usædvanlig længe med sin beslutning.

“Af og til har jeg påpeget, at 27 år uden et valg er en smule udemokratisk, men til gengæld har jeg og mine kolleger kunnet bruge utallige timer på at gætte på valgdatoen,” udtaler Ranulf Pittelkow, der selv har gættet forkert 5324 gange.

Heller ikke Benedikte Mogensen-Kristiansen er skuffet, men har stadig svært ved at tro på Helle Thorning-Schmidts udmelding:

“Jeg gætter på, at det sker engang i september 2039, når dagpengekommissionen kommer med deres anbefalinger, og Kristian Jensen fejrer 30-årsjubilæum som næstformand.”