Foto: Maridav, Bigstock

Foto: Maridav, Bigstock

Med lidt over tre måneder til jul mener mange, at det er for tidligt at tænke på julen. Men det kan sagtens betale sig at tage sorgerne på forskud, mener livsstilsekspert og stresscoach.

Det er slet ikke for tidligt at gå i panik over julen. Faktisk burde du være begyndt for flere måneder siden. Det mener livsstilsekspert og stresscoach Marianne Lisberg.

Hun råder sædvanligvis sine klienter til at tage julesorgerne på forskud og mener, at man bør arbejde for sagen, hvis man endnu ikke er ved at gå op i limningen i slutningen af august.

“Det kan måske være svært at stresse over julen, når solen bager, og du stadigvæk har sommerferie, men det kan sagtens lykkes, hvis du bare arbejder med dig selv og fokuserer på opgaven,” beroliger hun.

Du når det ikke
Et godt sted at starte er, mener Marianne Lisberg, at tænke på de rådne julegaver, du fik sidste år. Visualiser gaverne og genkald dig den pinefulde anstrengelse, det var at smile pænt og lade som om, det lige var det, du havde ønsket dig.

“I forlængelse af denne øvelse kan du gå i gang med at overveje, hvad du vil give folk i år. Og lad være med at bilde dig selv ind, at du har god tid til at få dem købt. Du når det ikke,” siger hun.

Marianne Lisberg tilføjer, at der selvfølgelig også er andre ting end gaverne, der kan hjælpe julesurheden på vej:

Aldrig mere risalamande
“Hvis du skal være helt ærlig, gider du så virkelig nogensinde lave risalamande igen? Tænk på al den tid, du bruger på at tilberede en dessert, som folk så kaster i hovedet uden så meget som at smage på den, fordi de er så opsatte på at få den skide mandel. Eller hvad med anden, som du steger så tør, at du er nødt til at lave sovsen ekstra fed, selvom det ikke camouflerer kødets dårlige kvalitet? Hvilket din svigermor nok skal lade en syrlig bemærkning falde om.”

Marianne Lisberg lover, at hvis du hver dag fra nu af afsætter en times tid til på denne måde at gennemgå julens rædsler én efter én, vil du i løbet af kort tid opnå den ønskede tilstand af sortsyn over den ventende højtid.

“Og så kan du berige dine venner med indsigt i, hvordan deres juleglæde blot er et selvbedrag, som de har brug for hjælp til at gøre sig fri af,” slutter hun.