Foto: Folketinget.dk

Det har rystet mange danskere, at en kvinde i 30’erne kan lide musikken fra dengang, hun var ung. Uansvarligt at udtrykke sympati for compilation-album med grimme covere, mener ekspert.

Den 39-årige Joy Mogensen fra Roskilde erklærede forleden, at hun godt kan lide musik fra sine sene teenageår. Især numrene på opsamlingsalbummet Absolute Music 2 fra 1993 er hun stor fan af.

Ifølge eksperter og politikere er det imidlertid dybt problematisk på den måde at stå ved sin glæde ved den musik, man hørte som ung.

Bedst at dyrke noget upopulært
Professor i komparativ æstetisk musikologi ved Syddansk Universitet Johan Svendsen forklarer.

“Medmindre man har været meget heldig med sin musiksmag, er det særdeles afgørende, at man ikke fortæller, hvad man faktisk værdsætter musikalsk, men i stedet hævder at nyde noget, som de færreste kender, og som ingen rigtig kan lide. Eller i det mindste noget klassisk, dog ikke af en alt for populær komponist,” siger han og forklarer, at det også er uheldigt, at Joy Mogensen har valgt et album med et meget grimt cover.

“Der er rigtig mange sange med forskellige kunstnere på albummet, hvilket gør det indlysende underlødigt. Og så er der også for mange farver og for meget airbrush-teknik på coveret til, at det kan være godt. Hvis der nu havde været en illustration af en gammel mand, ligesom på coveret af Led Zeppelin IV, eller i det mindste Bob Dylan, havde det selvsagt været noget andet.”

Sociolog er rystet
Sociolog og folketingsmedlem Henrik Dahl fra Liberal Alliance fortæller, at også han er rystet over udmeldingen.

“Alle ved, at man er vild med det skodmusik, man hørte som teenager. Men det er der ingen grund til at sige højt. Jeg har igennem mere end 40 år forsøgt at lade som om, jeg faktisk kan lide jazz, og det er dybt forstemmende, at folk kan stille deres dårlige smag til offentligt skue og underminere mit hårde arbejde,” siger Dahl og tilføjer, at han dog “helt oprigtigt” synes, at Miles Davis’ Kind of Blue “kan et eller andet”.

Statsminister Mette Frederiksen siger, at hun ikke har nogen holdning til Joy Mogensens musiksmag, men anbefaler alle at lytte til John Mogensen.