Foto: David Goehring, Flickr

Foto: David Goehring, Flickr

På Ekstra Bladet var han kongen af den lumre overskrift. Men på Information er det langt sværere for journalist Jonas Boar at gøre brug af sine tabloide talenter.

Jobskiftet fra Ekstra Bladet til Information har har ikke været let for Jonas Boar. Den 33-årige journalist har i en årrække skrevet for for Ekstra Bladets onlineredaktion, eb.dk, men skiftede i marts arbejdsplads, for at skrive mere dybdeborende om internationale forhold.

På eb.dk var Jonas Boar kendt for sit talent for at lave overskrifter, der spillede på seksuelle associationer næsten uanset emnet. Det var ham, der stod bag legendariske rubrikker som ‘Se Sanne Salomonsens frække mis’, om en dansk sangerindes kradsende kat, og “Sådan får Birthe Weiss den til at spøjte” om en daværende indenrigsministers champagne-dåb af et af Forsvarets nye skibe.

Evnen til konstante seksuelle innuendoer trak mange læsere til eb.dk, og gav stor anerkendelse fra kollegerne på formiddagsavisen. Men på Information har det vist sig, at hvad der før var Jonas’ største force, nu er blevet et alvorligt problem. Den nyudnævnte redaktør Christian Jensen forklarer.

“Selvfølgelig vil vi gerne have rubrikker, som fanger læserens opmærksomhed. Men at kalde en reportage fra de oversvømmede områder i Pakistan for ‘Så våde er de pakistanske kvinder’, passer altså slet ikke ind i Informations format.”

Chefredaktøren slår opgivende ud med armene, og fortsætter resigneret. “Det er lige meget hvad vi sætter ham til. Topmødet om Mellemøstkonflikten blev til Obama i en passioneret sandwich mellem Abbas og Netanyahu.  Hvordan han vinklede overskriften til en artikel om olieudslippet i Den Mexikanske Golf, har jeg slet, slet ikke lyst til at tale om.”

Jonas Boars oprindelige billedtekst til dette foto af en andalusisk landarbejder kunne meget let fejlfortolkes i homoerotisk retning.

Jonas selv kan godt se problemet, men har svært ved at gøre noget ved det.
“Det er virkelig ikke med vilje. Men det er en vane, der er utrolig svær at lægge fra sig. Måske er de også lige lovlig følsomme på redaktionen. Jeg syntes for eksempel stadig at ‘Sådan lister afrikanerne raketten ind ad bagdøren’ havde fin dækning i teksten,” siger han med henvisning til en artikel om våbensmugling til Chad og Niger.

Jonas har dog lovet, at han vil gøre fremover sig umage, og arbejder for øjeblikket hårdt på at rense sine overskrifter for enhver form for innuendo og tvetydighed. Det sker blandt andet ved at nærlæse gamle numre af Økonomisk Ugebrev.

Men selvom kulturchokket til tider kan være svært, er Jonas rigtig glad for sit nye job, og peger også på, at ikke alt på Information har været en forandring til det værre. Jonas Boar forklarer.

“På Ekstra Bladets online-forum Nationen var jeg vant til en utrolig perfid tone præget af ensomme kværulanter, der ikke havde andet indhold i livet. Sådan er det heldigvis også i Informations læserkommentarer. Men her er lix-tallet højere, og mange har videregående uddannelser oven i købet!”