Danske børn skal nu til at lege Synshæmmet Buk i stedet for Blindebuk. En række andre børnelege kommer sandsynligvis også til eftersyn. ”Ligestilling skal gælde på alle niveauer”, siger ligestillingsminister Lykke Friis.

I fremtiden skal danske børn lære at lege Synshæmmet Buk, hvis ikke de vil på kant med loven. Et enigt Folketing vedtog i går en ny lov, der gør det ulovligt at lege diskriminerende børnelege. Indtil videre omfatter loven kun Blindebuk, der skifter navn til Synshæmmet-Buk og Dåseskjul, som ændres til Roseskjul. Flere lege vil formentlig blive kigget efter i sømmene.

Dansk Blindesamfund: En sejr for mangfoldigheden

Det er Ligestillingsministeriet med Lykke Friis i front, der har fremlagt loven efter længere tids forarbejde. ”Med loven sender vi et klart signal om at Danmark er et moderne land, som ikke tillader diskrimination nogen steder i samfundet,” udtalte Lykke Friis på et pressemøde igår, hvor hun også understregede, at ligestilling ikke kun gælder mellem køn, men på alle niveauer.

Dansk Blindesamfund har været med til at formulere lovens bestemmelser, og landsformand Thorkild Olesen lægger ikke skjul på sin tilfredshed over et succesfuldt lobbyarbejde: ”Vi har fået det, vi gik efter, nemlig oprejsning til et stort antal af vores medlemmer, ikke mindst synshandicappede børn”, mener Thorkild Olesen.

Ifølge Olesen er loven ikke bare en sejr til ligheden, men også til mangfoldigheden: ”Der findes mange nuancer af at være blind og det favner legens nye navn meget bedre.”

Nødvendigt at starte tidligt

I Selskab for Ligestilling, som udspringer af organisationen Kvindeligt Selskab, jubler man også over den nye lov. Selskabet rettede i begyndelsen af 2009 henvendelse til Ligestillingsministeriet for at få dem til at undersøge børnelege, der kunne være nedsættende overfor kvinder. Men det var først, da Lykke Friis overtog ministeriet i november 2009, at der skete noget i sagen.

”Hvis mænd og kvinder skal være lige og undgå at havne i fastlåste kønsroller,  skal vi starte helt på børnehaveniveau,” forklarer forkvinde Lisbeth Rindholt. Hun mener, at børnelege er et centralt element i den udvikling.

”Udtrykket dåse bruges ofte som meget diskriminerende slang for kvindens kønsorgan, og ved at ændre navnet har vi en chance for at påvirke børnenes opfattelse af det kvindelige kønsorgan som noget noget smukt og livgivende frem for et tomt og dødt objekt”, fastslår Lisbeth Rindholt.

Buschauffører piller ikke næse
En kilde i Ligestillingsministeriet oplyser til Rokokoposten, at sanglegen ”Vores buschauffør kan ikke køre bus” også var på tale i lovforslaget, men røg ud på grund af krav om hurtig gennemførelse af loven. Danske Busvognmænd er den faglige brancheforening for busvognmænd i Danmark, og formand John Bergholdt er ked af at være blevet holdt uden for det forberedende lovarbejde.

Det er særligt verset ”Han har nok et dejligt væsen, men han piller sig i næsen. Vores buschauffør kan ikke køre bus”, som falder John Bergholdt for brystet.

”Jeg synes, det giver et rigtigt uheldigt indtryk af vores chauffører som både uhygiejniske og inkompetente”, udtaler John Bergholdt, som derfor har rettet henvendelse til både trafikminister Hans Christian Schmidt og Lykke Friis for at gøre opmærksom på problemet. Han håber, at en tilføjelse til den nye lov kan komme på tale.

”Hvis vi kunne vedtage at ændre navnet på sangen til ‘Vores buschauffør er rigtig sød og rar’, så undgår vi at støde en stor gruppe danskere, der ovenikøbet spiller en vigtig rolle for en velfungerende infrastruktur”, siger John Bergholdt.

Lege som sækkeløb, kluddermor og høvdingebold berøres ikke af lovforslaget, men ligestilingsminister Lykke Friis vil ikke udelukke en eventuel senere revision af loven, da ministeriet i øjeblikket er ved at drunkne i henvendelser fra forurettede organisationer og foreningen. Bl.a  kræver det indianske mindretal i Danmark høvdingebold ændret til Indfødt amerikansk bold. ”Børnelege er det nye middel i kampen mod ulighed,” udtaler Lykke Friis til Rokokoposten via mail.