Et fint lille landbrug i FarmVille

Det populære Facebookspil, FarmVille, får stadig flere unge til at søge ind på landbrugsuddannelserne. Men computerspillet giver de unge helt urealistiske forventninger til virkelighedens landmandsliv. Eksperter trækker på skuldrene: “det var jo det, vi sagde”.

Da Julie Ottesen fra Vesterbro i København blev færdig med 9. klasse i sommer, var hun ikke i tvivl om, at hun ville uddanne sig inden for landbruget. Ligesom sine venner, havde hun længe spillet FarmVille, og det gjorde udslaget for hende.

”Jeg havde egentlig overvejet at blive kok eller tjener, men Café World og Restaurant City (to andre populære Facebookspil, red) er bare for sygt nederen i længden. FarmVille er til gengæld totalt cute, og jeg spiller det hver dag og har nået level 78 langt hurtigere end de fleste, så jeg troede jo, at en landbrugsuddannelse lige ville være mig”, fortæller Julie.

Rekordstort frafald
Selvom Julie blev optaget på landbrugsuddannelsernes hidtil største årgang, kan Hans Sønderstrøm fra Jordbrugenes UddannelsesCenter ikke fejre nogen succes.

FarmVille eller Hedehusene, hvad styrer?

Dyrelivet i FarmVille er langt mere varieret og dynamisk end ude i virkeligheden. Til højre ses rigtige, levende køer fra en af de fantasiløse IRL-gårde.

“Den store årgang har tæret på budgetterne, og derudover er der faldet så mange elever fra, at jeg slet, slet ikke har tal på det længere”, udtaler Hans Sønderstrøm. Professor i medievidenskab, Frands Mortensen, er ikke overrasket. “Det er jo det, vi har sagt hele tiden, men ingen gad lytte til advarslerne. Nu må vi så se, om det overhovedet lykkes at få uddannet landmænd nok”.

Virkeligheden er for dårligt lavet!
For Julie er der ingen tvivl. Hvis virkelighedens landbrug var lavet lige så godt som det virtuelle FarmVille, ville de unge være langt mere tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.

”Virkeligheden er alt for dårligt lavet, så de må gøre sig mere umage, hvis de vil have os til at gide det der”, fastslår Julie og understreger, at kun det bedste er godt nok for unge i dag. ”I FarmVille har vi poncholamaer, regnbuehøns og heste og køer i alle mulige farver. Men den gård, jeg var på i Horsens, havde kun brune køer. Og de lavede endda kun almindelig mælk og ikke kakaomælk – det er langt under mit niveau.”

Julie har endnu ikke besluttet sig for en ny uddannelse, men vil i nærmeste fremtid snakke med en studievejleder om, hvor hun bedst kan gøre brug af sine Tetris-evner.