Foto: OrnaW, Pixabay

Foto: OrnaW, Pixabay

Ny frivillig organisation af unge, veluddannede mænd samler sæd ind til fordel for Afrika. ”Vi vil gerne gøre en forskel,” forklarer bagmændene.

Det hele begyndte med, at Tue ikke kunne holde hænderne over dynen. Som enhver anden frisk, ung mand i 20’erne onanerede Tue en hel del. 4-5 gange på en dag kunne det snildt blive til. I starten tænkte han ikke nærmere over det, men en dag, hvor han som sædvanlig tørrede sæden væk efter en omgang ”hurtig spillen” foran Mac’en, slog det ham, om det ikke var spild af sæd?

”Jeg tænkte, om jeg ikke kunne bruge min sæd til noget mere meningsfuldt, når nu jeg ikke har en fast kæreste. Det var jo små liv, jeg smed ud i skraldespanden,” fortæller 26-årige Tue, der læser oplevelsesøkonomi og performance-studier på RUC.

Han delte derfor sin frustration med nogle venner, og det viste sig, at de fleste af dem havde det på samme måde.

”Og så gik der ikke lang tid, før vi sad og lavede mindmaps over, hvor vores sæd kunne gøre bedst nytte,” smiler Tue stolt.

Et sundt alternativ til HIV
Tue Nyborg og hans venner Ask Bøttner og Rasmus Vang-Madsen er i dag hovedkræfterne bag organisationen givsæd.dk, hvis hovedformål er at samle så meget sæd ind som muligt og donere det til værdigt trængende kvinder i Afrika, primært i landene syd for Sahara, som skraber bunden på FN’s liste over verdens ulande.

”Vi har valgt at donere vores sæd til Afrika, fordi vi gerne ville gøre en personlig forskel og bidrage med noget, som der ikke var nogen ende på,” siger Tue, der påpeger, at han som studerende ikke har råd til at hjælpe med store summer penge, men at han altid er leveringsdygtig i sæd.

Adspurgt, om der ikke på nuværende tidspunkt bliver født for mange børn i Afrika, ryster Tue bestemt på hovedet:

”Afrikansk sæd er jo ofte fyldt med HIV, og der går vi ind og tilbyder et godt og sundt alternativ.”

Afrika har brug for gode gener
Organisationen er endnu under opbygning, så indtil videre foregår al donation af sæd hjemme på Tues eget badeværelse i hans toværelseslejlighed på Vesterbro. Men det har ikke sat en stopper for antallet af donorer.

”Vi er helt overvældede over, at så mange synes, det er fedt at hjælpe,” siger Tue, der kan berette om venner, der kommer for at aflevere sæd alle ugens dage.

”Men det er også meget typer, der allerede har givet en ged i julegave eller rejst med Mellemfolkeligt Samvirke i Burundi,” understreger han.

I starten brugte Tue og vennerne deres eget netværk, men efterhånden som organisationens hjemme-og Facebookside er kommet op at køre, stiger tilbuddene fra unge mænd, der gerne vil være med. Givsæd.dk har dog nogle helt specifikke krav til eventuelle donorer: Kun mænd mellem 20 og 35 med en lang videregående uddannelse, eller folk, som har fuld knald på den kreative karriere, fx en kaospilot eller en studerende på Kunstakademiet.

”Hos de kendte sædbanker (som Cryos eller Nordisk Cryobank, red.) kan alle blive donorer, så længe din sæd lever op til kvalitetskravene. Når vi nu kun giver sæd til Afrika og ikke til alle mulige velstillede barnløse, så handler det om at skrue op for idealismen og tilbyde afrikanerne de bedst mulige gener overhovedet. Hvordan skal man ellers få det kontinent på fode igen?” spørger Tue retorisk.

Givsæd.dk har endnu ikke lavet en aftale med en nødhjælpsorganisation i Afrika, men forventer at have den på plads før jul. Indtil videre er sæden deponeret i et fryserum i Kødbyen i København.