Foto: birder62, Pixabay

Foto: birder62, Pixabay

Girafsprog blandt mennesker er en kommunikationsform, der lægger vægt på lydhørhed og empati. Men ny forskning demonstrerer, at rigtige giraffer primært udtrykker sig gennem hån, spot og latterliggørelse.

Store hjerter og lange halse, der kan strækkes mod hinanden i gensidig forståelse – et roligt, nobelt og empatisk dyr. Sådan opfatter de fleste giraffen. Men nu har et forskerhold fra University of Johannesburg analyseret og oversat giraffernes infrasoniske kommunikation, og resultatet tegner et ganske andet billede af de langhalsede dyrs måde at kommunikere på.

Pisseligeglade med andres følelser
“Jeg har det ikke OK, og jeg er i øvrigt pisseligeglad med dine følelser”, “kom så væk fra mit eukalyptus-træ, vamle hyænepuler!” og “det eneste, jeg anerkender er, at du er en idiot”.

Det er bare nogle af de giraf-udsagn, som det er lykkedes forskerne at oversætte. Professor i animal lingvistik ved University of Johannesburg, Willie de Bouver, forklarer:

“De er virkelig nogle utroligt perfide dyr. De udtrykker stort set aldrig sympati eller forståelse, og når de endelig anerkender hinandens eksistens, er det som regel for at udtrykke foragt.”

Hånede forskere
Professor Bouver forklarer, at forskerne havde regnet med, at dyrenes kommunikation var simpel, men empatisk. Derfor fik de en voldsom overraskelse, da de hørte de første oversættelser af giraffernes hån og eder.

“Først troede vi, at det skyldtes en fejl i vores tekniske udstyr, men da vi så hørte en af dem referere til en kollega som ‘den klammeste forsker, jeg nogensinde har set’ og kom med særdeles eksplicitte og nedsættende bemærkninger om vedkommendes vægt og frisure, måtte vi anerkende, at vores udstyr virkede korrekt.

Brækkede ribben på forsker
Trods giraffernes hårde tone forsøgte Willie Bouver at appellere til giraffernes gode sider og spurgte derfor ind til deres følelser, og hvad de eventuelt havde behov for.  Svaret faldt prompte.

“I denne situation føler jeg, at du var ufattelig dum at høre på, og jeg har behov for, at du drukner dig i nærmeste vandhul.”

Efter at have afleveret denne svada, brækkede giraffen med et velplaceret spark to af Willies ribben, hvorefter den svovlende gik sin vej.

“Der er ingen vej udenom. Vi må simpelthen anerkende, at giraffer, trods deres tilforladelige ydre, er utrolig ubehagelige dyr uden skyggen af empati,” opsummerer Willie Bouver med beklagelse i stemmen.

Forskernes næste projekt er at analyse rovdyrkommunikation, hvor et pilotprojekt med ulve er i gang. De foreløbige resultater tyder her på en overraskende høj grad af høflighed og vilje til at anerkende andres synspunkter.