Foto: RobinHiggins, Pixabay

Foto: RobinHiggins, Pixabay

Sidste lørdag stemte Vivian Nørskov fra Næstved ved et uheld på den forkerte deltager i Børnenes MGP. Siden har hun kæmpet en brav, men forgæves kamp for at få sin spildte enkrone refunderet.

De fleste ting, man køber i dagligdagen, kan man uden videre levere tilbage og få pengene retur. Men når det gælder SMS-afstemninger i fjernsynsprogrammer, så afviser en kynisk junta af TV-kanaler og teleselskaber at give penge tilbage, hvis man har stemt på den forkerte.

Det erfarede den 43-årige SOSU-assistent Vivan Nørskov fra Næstved lørdag aften.

“Jeg så MGP sammen med min yngste datter på 9, da hun opfordrede mig til at stemme på sangen ‘Her ved mit klaver’ af den 15-årige Nina. Jeg har aldrig tidligere deltaget i SMS-afstemninger og tænkte, at det da ikke kunne gå galt. Men det gjorde det,” siger Vivian med en stemme, der næsten knækker over af bevægelse, når hun tænker på, hvordan en hyggelig aften blev forvandlet til et mareridt.

For ved et uheld får Vivan trykket 3 i stedet for 6 på sin mobiltelefon og opdager det først i det øjeblik, hun lige har sendt den til 1212. Vivian har altså stemt på et hårdtpumpet rocknummer med drengebandet ‘Chestnut Avenue’ i stedet for den indfølte sjæler med 15-årige Nina.

Spot til skade
“Men heldigvis kommer  jeg i tanke om, at jeg jo i henhold til købeloven altid har 14 dages returret og ringer derfor straks til DR’s Seerservice for at få rettet fejlen og min krone tilbage. Jeg tænker, at det jo er en formssag,” forklarer Nina og understreger, at hun faktisk har stor erfaring med købeloven fra tidligere kontroverser i forhold til fejlkøb.

Men da hun ringer til DR’s seerservice, får Vivian et nyt – og større – chok.

“Kvinden i Seerservice siger lige ud, at der slet ikke er fortrydelsesret på SMS-stemmer og, at der står på skærmen: ‘Ved deltagelse fraskrives 14 dages fortrydelsesret‘. Det er som at få en spand koldt vand i hovedet, og jeg nægter at tro, nogen kan være så kyniske og gemme sig bag den slags dårlige undskyldninger. Derefter husker jeg ikke så meget mere fra samtalen. Kun brudstykker, hvor jeg igen og igen skriger ‘Giv mig min krone tilbage, røv’ og andre grimme ting. Men jeg var altså i en tilstand af affekt,” forklarer Vivian.

Ikke pengene men princippet
Det, der skulle have været en rar hyggeaften, udvikler sig endnu mere mareridtsagtigt, da drengebandet Chestnut Avenue vinder programmet. Med hjælp fra den skæbnesvangert forkerte stemme.

De følgende dage tilbringer Vivian med rasende telefonopkald til både sit telefonselskab og flere medlemmer af DR’s bestyrelse.

“Det er så nemt bare at give op. At sige ‘jaja, det er jo kun en krone’, men der er jeg altså ikke typen, som bare lader sig træde på. Det her er et spørgsmål om principper, og bare fordi man sætter et skilt på en TV-skærm, betyder det ikke, at man kan tillade sig at gøre folk ansvarlige for deres egne fejl – heller ikke selvom det kun er småpenge, det drejer sig om,” siger Vivian Nørskov med et stålsat blik i øjnene.