Foto: ID 12019, Pixabay

Foto: ID 12019, Pixabay

En hyggelig byfest i Knabstrup udviklede sig til et mareridt, da Hjemmeværnet ikke dukkede op. Der var ingen til at dirigere trafikken og holde orden på folkemasserne, som derfor gik amok i vold og hærværk.

Fredagens Open by Night i den sjællandske by Knabstrup skulle have været så hyggelig. Alle hovedgadens butikker holdt åben helt til midnat, og ved banken på hjørnet stod en hoppeborg til børnene. Forsamlingshuset var pyntet og fadølsanlægget parat. Indbyggerne begyndte langsomt at begive sig ud af deres huse.

Men noget var galt.

Hjemmeværnet, der ellers altid møder talstærkt op for at holde orden ved større arrangementer i landsbyen, var der ikke. Væk var de effektive mænd og kvinder, der i deres neongule veste plejede at indgyde tryghed og dirigere bilerne hen til de rigtige parkeringspladser. Væk var følelsen af kompetent lederskab og underspillet autoritet. Man havde simpelthen glemt at kontakte dem.

Det fik fatale konsekvenser.

Forlod bil på en mark
“Der var ingen til at fortælle os, hvor vi skulle parkere. Så jeg forlod bare bilen inde på en mark,” fortæller optiker Jens Ottesen, der var kommet til Knabstrup fra sin gård i oplandet.

Med sig havde han sin kone Elise og sine to små børn, Patrick og Emma. De var ikke de eneste, der havde problemer med bilen. Stort set alle deltagerne ved Open by Night parkerede deres biler foran plejehjem og skoler, i andres indkørsler eller bare midt på gaden.

Snart var Knabstrup et kaos af køretøjer, og indbyggerne havde ingen anelse om, hvor de skulle gå hen. Mange vandrede hvileløst omkring, efterlod deres børn i blind forvirring eller løb ind i de åbne butikker for at rive varer ned fra hylderne.

“Det var, som om al lov og orden var sat ud af spil. Folk satte ild til biler og angribe tilfældige pensionister med køller. På et tidspunkt så jeg tre teenagere bruge alle parfumerne fra Matas’ tilbudshylde til molotovcocktails,” fortæller Jens Ottesen, der sammen med familien slap ud af Knabstrup med livet i behold.

Antastet af voldsmænd
Karina Andersen kan fortælle en lignende historie. Den 32-årige frisør var knap mødt op til Open by Night, før hun blev antastet af fire mænd.

“De var helt klart ude på noget, og jeg ved, det var fordi, Hjemmeværnet ikke var der.”

Karina formåede dog at slippe væk fra mændene ved at kaste et brændende bildæk efter dem og gemme sig i en væltet container.

Da hun kom ud igen, kunne hun slet ikke kende sin hjemby. Biler og butikker stod i brand, tyverialarmer hylede overalt, og små børn skreg på deres mødre. Knabstrup var kaos. Og intet sted var Hjemmeværnet at finde.

Savner dem først, når de er væk
Dagen efter modtog politiet et opkald fra en forslået og grædende ældre dame, der havde fundet en forladt mobiltelefon ved siden af en kvæstet hund.

“Hjemme … hjemme … hvor er hjemme?”

Først troede betjentene, at kvinden var dement og stukket af fra et plejehjem. Men da hun nævnte Knabstrup og begyndte at tale om blødende dukker og kokain i forsamlingshuset, anede de uråd.

“Vi kørte derud med blå blink, og det var frygteligt. Et frygteligt syn,” fortæller kriminalkomissær Anton Vangede, mens han stirrer på et ukendt punkt langt ude i horisonten.

Vangede opfordrer alle små og mellemstore byer til altid at huske Hjemmeværnet, når de planlægger arrangementer som Open by Night.

“Man savner dem først, når de er væk,” siger han med grødet stemme:

“Først når de er væk.”