Foto: Anna Mee Allerslev, Wikimedia Commons

Foto: Anna Mee Allerslev, Wikimedia Commons

Da den københavnske borgmester var seks år gammel, fik hun en gratis æske med klodser, som hun endnu ikke har opgivet til SKAT. En gammel sag om lokaleudleje i McDonald’s i forbindelse med en tiårsfødselsdag spøger også.

Året er 1990, og byen Greve holder vejfest. Butikkerne holder længe åbent, der er stillet boder op, som serverer grillpølser, og foran en Fætter BR-butik står en mand og deler gratis LEGO-klodser ud.

“Skal du ikke også have en? Det er en bil med en lille figur indeni.”

Seksårige Anna griber begejstret fat i æsken, og kort efter har hun samlet LEGO-bilen med fører, som hun leger med resten af dagen.

Korruption og vennetjenester
“En tydelig gave fra en potentiel kommunal samarbejdspartner, der signalerer, at konkurrerende virksomheder skal byde ind med lignende genstande for at kunne gøre sig håb om en lige så favorabel behandling af myndighederne.”

Sådan lyder vurderingen fra Leif Green Hansen, der er advokat og specialiserer sig i forvaltningsret. Han mener, at Anna Mee Allerslev, der i dag er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, burde have nægtet at modtage gaven for at undgå al mistanke om korruption og vennetjenester.

Sagen om LEGO-gaven kommer meget uheldigt for Allerslev, der, også i strid med reglerne, har modtaget en gave fra et håndværkerfirma i form af brug af festlokaler samt brugt rådhushallen på Københavns Rådhus uden at opgive dette til skattemyndighederne.

Ingen undskyldning
SKAT kan ikke oplyse om, hvorvidt den seksårige Allerslev dengang opgav værdien af LEGO-bilen til dem, men et opkald til Annas forældre tyder på, at det ikke har været tilfældet. De er nemlig ret sikre på, at Anna i 1990 endnu ikke havde lært at skrive særlig godt og formentlig heller ikke har vidst, hvad gaven ville have kostet i en Fætter BR-butik.

“Men det er ingen undskyldning,” konstaterer Leif Green Hansen. “Man har pligt til at sætte sig ind i lovgivningen på området, om ikke andet når man har lært hele alfabetet.”

Det er også kommet frem, at Allerslev-familien holdt en fødselsdag for Anna på en nærliggende McDonald’s-restaurant, da hun fyldte ti år. Det vides dog ikke, om der blev betalt for lokalet, eller om dette var gratis, så længe et bestemt antal Happy Meals blev bestilt.

“Hvis jeg var Anna Mee Allerslev, ville jeg hurtigst muligt få undersøgt sagerne til bunds. Det er højst mistænkeligt med en så skødesløs opførsel fra så tidlig en alder.”