Foto: maraisea, Pixabay

Foto: maraisea, Pixabay

Indsat, forfatter med mere, Peter Lundin, er ny ambassadør for landsforeningen SIND, der arbejder for større forståelse og tolerance for mennesker med psykiske problemer. Hos PsykiatriFonden er man misundelige.

Alt for mange tror, at folk med svære psykiske lidelser blot er en flok afstumpede særlinge. Denne stigmatisering vil SIND gerne til livs. Derfor har foreningen nu valgt Peter Lundin som ny ambassadør. Han skal være med til at afmystificere fordommene. PsykiatriFonden er grønne af misundelse. De ville selv have haft Lundin som ambassadør, men SIND var hurtigere ude.

Tabuer skal nedbrydes

De fleste af os kender en, der enten har haft stress eller en depression. Psykiske lidelser i “den lettere afdeling” er efterhånden bredt accepteret i samfundet, mens sværere psykiske lidelser stadig er alt for tabubelagte.

Det mener formanden for SIND, Berit Kragh Kristensen. Hun og foreningen gør nu noget ved stigmatiseringen:

”Alt for mange forbinder skizofreni og personlighedsforstyrrelser med noget farligt, fordi det er fremmed for de fleste,” lyder det fra Berit Kragh Kristensen.

Men selvom man er skizofren eller personlighedsforstyrret, er der stadig håb forude. Peter Lundin er, ifølge SIND, et godt eksempel på, at en psykisk lidelse ikke udelukker, at man kan foretage sig noget fornuftigt.

 

Aldrig for sent at starte på en frisk
”Peter har jo skrevet en bog og er også ved at tage en HF-eksamen. Det synes jeg er opløftende. Det viser, at det aldrig er for sent at tage en uddannelse –  eller blive forfatter for den sags skyld,” siger Berit Kragh og fortsætter:

”Jeg ser det som et nyt og positivt signal at sende til andre sindslidende, at man prioriterer uddannelse højt. For uanset hvad man lider af, kan man altid starte på en frisk ,” udtaler Berit Kragh.

Hun mener heller ikke, man skal underkende, hvor stort et skridt det er at tage navneforandring, når man døjer med psykiske problemer (Peter Lundin har ændret navn til Bjarne Skounborg, red.).

PsykiatriFonden for sent ude
Hos PsykiatriFonden ærgrer man sig over SINDs nye scoop. De ville nemlig selv gerne have haft fingrene i Lundin.

”Kald mig bare misundelig, men det er da brandærgerligt, at vi ikke var hurtigere ude. Medierne skriver meget om angst, depression og ADHD i de her dage – men det er lige så vigtigt at skabe bedre vilkår for dem, der slås med livslange lidelser,” lyder det fra Kresten Svejstrup, der er formand i PsykiatriFonden.

”Det skaber stor troværdighed, når nu informationerne om forskellige sindslidelser, kommer fra hestens mund, og Peter har jo været ude på lidt af et sidespor – men han har jo heller ikke haft det spor let.”

PsykiatriFonden arbejder nu på at finde en anden ambassadør. Hvem, der får tilbuddet, vil formanden ikke komme nærmere ind på. Han kan dog fortælle, at ’der er en del muligheder inde på Slotsholmen i København’.