Foto: Fifaliana-joy, Pixabay

Foto: Fifaliana-joy, Pixabay

En 23-årig computerentusiast var nær sammenbrud, da han opdagede, at en PC, han købte for få måneder siden, allerede er blevet overhalet af nyere og bedre maskiner. Forbrugerstyrelsen erkender problemet, men kan intet gøre.

Den 6. november 2010 var Kasper Brogaard en lykkelig mand. Den 23-årige servicemedarbejder og ihærdige computerspiller fra Sønderborg havde netop købt en funklende ny PC, og der var ikke sparet på noget.

“Det var så skøn en maskine. En spritny CyberPower Gamer Xtreme med et Radeon HD6850 grafikkort og en Intel Core i7 2600K processor. Jeg var til LAN-party med mine venner, og alle var så imponerede over, hvor utroligt detaljeret og flydende, den kunne vise specialstyrker, som skød folk i hovederne.”

En kortvarig glæde
Men glæden skulle ikke vare ved. For få dage siden opdagede Kasper Brogaard til sin rædsel, at en kammerat havde fået en endnu bedre maskine.

“Det var min ven Oliver, der troppede op til spilleaften med sin nye maskine, der havde Intel Core 2 Extreme QX6850-processor og et Radeon HD6990 grafikkort oveni. Så stod han bare der og blærede sig med, hvordan hans processor havde flere kerner og var større end min – og hvad skulle jeg sige? Han havde jo ret,” siger en tydeligt berørt Kasper Brogaard og fortsætter:

“Jeg mener ikke, det kan være rimeligt. Hvordan kan jeg købe noget, der angiveligt skulle være det mest avancerede, kun for at opdage, at det er forældet få måneder efter?”

Myndighederne er magtesløse
Forbrugerstyrelsen erkender problemet, og konsulent Iben Houe fortæller, at flere andre har klaget over den korte forældelsestid på computere.

“Vi kender desværre til flere PC-købere, der har oplevet det samme som Kasper. Det ser ud til, at der findes et lyssky kartel på området, hvor spilproducenterne laver stadig mere krævende spil, hvorefter hardware-branchen leverer den nødvendige teknologi. På den måde tvinger de forbrugeren til konstant at opgradere.”

Styrelsen erkender, at de indtil videre ikke kan gøre noget ved disse tilfælde af hurtigt forældet forbruger-elektronik.

“Vi ville gerne indføre en klausul om at, der ikke må produceres nyere udstyr i en periode på mellem 12 og 16 måneder efter lanceringen af en topmodel, men den gældende internationale lovgivning er simpelthen i vejen. Vi håber dog på, at det kan komme på plads i EU-regi i løbet af et par år,” lyder det fra Iben Houe.

Men en fremtidig lovændring vil ikke kunne hjælpe Kasper. Derfor sidder han nu tilbage med forældet hardware.

Og en knust drøm.