Foto: Catalin Pop, Bigstock

Foto: Catalin Pop, Bigstock

Muslimer i Danmark kan indgå et samarbejde med danske jøder, hvis de vil have fjernet burkaforbuddet, foreslår statsministeren.

I sidste uge besluttede den socialdemokratiske folketingsgruppe sig for at afvise et forbud mod omskæring af drenge. Det skete efter en længere debat, hvor blandt andre flere lægefaglige grupper kritiserede indgrebet.

Mette Frederiksen forsvarede beslutningen ved at henvise til Europas historie med forfølgelse af jøder, herunder Holocaust, men nævnte ikke muslimer, der også praktiserer omskæring.

“Men de må også gerne blive ved med det, når jøderne må. Selvfølgelig er det træls, at jeg ikke kan vise min forståelse for én gruppes svære vilkår i Danmark uden også at hjælpe den gruppe, der gør det svært for dem. Men at tilpasse grundlæggende rettigheder til bestemte religiøse mindretal – det er kun noget, man gør én gang om året,” siger statsministeren med et smil til RokokoPosten.

Gør burkaen jødisk
Hun foreslår i stedet, at muslimer, der føler sig overset, kan alliere sig med danske jøder, hvis de eksempelvis vil have burkaforbuddet trukket tilbage.

“En idé kunne være at gøre burkaen jødisk og hævde, at samtlige danske jøder vil udvandre, hvis den bliver ved med at være forbudt,” fortsætter hun og tilføjer, at det ikke er nok at hævde, at samtlige muslimer forlader Danmark på grund af forbuddet.

“Det argument vil kun vinde indpas hos en meget lille kreds af folketingsmedlemmer.”

Åndeligt eller middelalderligt
Marie Krarup (DF), der for nylig meddelte, at hun ikke vil stille op til Folketinget ved næste valg på grund af sit partis holdning til omskæring, er ikke positiv over for Mette Frederiksens forslag.

“I jødedom er omskæring en super åndelig og dyb tradition, der er udtryk for en fin og ædel kultur, som det moderne menneske forkaster på en gold og materialistisk måde med et forbud. I islam er omskæring bare noget middelalderligt fis, så selvfølgelig skal de to religioner ikke blande sig med hinanden,” siger hun.

Den aalborgensiske imam Issam Maloof mener heller ikke, at et samarbejde er realistisk.

“Jeg kan sagtens se fordelene i at alliere sig med jøderne, der jo sidder på finansmarkedet og medierne, som påvirker dansk politik ned til mindste detalje, og som har narret verden til at tro, at vi muslimer stod bag terrorangrebet 11. september 2001. Men personligt går jeg ikke så meget op i omskæring og mener – som flere andre muslimer – at det er for jødisk til mig,” siger han.