Foto: eroyka, Pixabay

Foto: eroyka, Pixabay

I sin nye bog Kæft, trit og trætning gør den konservative politiker og tidligere jægersoldat Helge Adam Møller op med tidens pylremødre og giver sit besyv med om børneopdragelse, der virker.

Nutidens forældre er inkonsekvente og blødsødne. De overforkæler deres børn og gør dem til uselvstændige og manipulerende egoister, som ingen hverken kan eller skal holde ud. Sådan lyder det blandt andet i indledningen til Kæft, trit og trætning, der byder på kapitler som Lær dit barn korrekt dansk og Klar, parat, MARCH.

Stærke små soldater
”Vil vi have stærke små soldater eller små svagpisseregoister?” spørger Helge Adam Møller retorisk, inden han besvarer spørgsmålet:

”Amalie fra Paradise Hotel er et konkret eksempel på et produkt af nutidens pylremødre. Jeg er forarget over, hvordan det gang på gang lykkes hende at manipulere med sin mor, der bare finder sig i det”.

Havde Amalie været Helges datter, havde hun som ham selv løbet sit første maraton inden teenagealderen. Desuden var turen til Sunny Beach aldrig kommet på tale, fordi sommeren allerede var afsat til overlevelsestur i den svenske vildmark, hvor man går på jagt for at finde føde og ellers må klare sig med bær, rødder eller ingenting.

Giv agt!
Som tidligere jægersoldat trækker Helge Adam Møller på sine militære erfaringer, der danner grundlag for mange af bogens kapitler. For ham er blødsødne forældres begreb om kvalitetstid fuldkommen galt afmarcheret.

Ifølge Helge Adam Møller er kvalitetstid nemlig et selvopfundet begreb blandt travle forældre, der først og fremmest tjener som dække over deres egen dårlige samvittighed. I forældrenes misforståede godhed overforkæler de deres børn med slik, dvd-film og ukritisk opmærksomhed i weekenderne. Det fører aldrig noget godt med sig.

I bogen guider han fortabte forældre gennem forskellige øvelser, der skal få børnene på ret køl:

“Jeg har haft stor succes med at træne unge gevorbne (lejede, red.) soldater, der ikke havde en kæft forstand på disciplin og selvkontrol,” fortæller Helge Adam Møller.

Samme mangel på disciplin gælder nutidens genstridige unger. De er også bedre tjent med at lære simple militærkommandoer som “Giv agt!”, “Stuen ret!” og “Træd af!”.

“Børn skal lære at bede om tilladelse til at tale – og i øvrigt lære korrekt dansk, inden de forpurrer det danske sprog med ord som “futtog”, “vovhund”, “niceness” og “max lol”, konstaterer Helge Adam Møller.