Meget af valgkampen er gået med at fokusere på konflikter. Men i dagens dobbeltinterview viser statsministerkandidaterne sig overraskende enige om én ting: Behovet for at bruge penge, som de ikke har.

Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt har indvilget i at mødes med RokokoPosten for ganske usædvanligt at diskutere de økonomiske emner, som de to partiledere er enige om. Det viser sig at være overraskende mange.

Lars Løkke starter med at fremdrage boligpakken som et sted, hvor afstanden til Socialdemokraterne er minimal.

“Begge partier jo helt enige om, at det er genialt at give tilskud til boligkøb. For så køber folk, der måske ellers ikke ville have penge til det, hus, hvilket sætter gang i økonomien. ” forklarer statsministeren og mener ikke, at den plan kan slå fejl.

“Det ville kræve vanvittige ting såsom, at renten steg, eller priserne faldt drastisk. Og helt ærligt, hvornår er det sidst sket?” spørger Lars Løkke retorisk.

Helle Thorning-Schmidt er enig, men forklarer, at hun ikke er helt inde i detaljerne om Socialdemokraternes politik på området, da de først kopierede den for få dage siden. Partiformanden understreger dog, at hun generelt er positiv over for altid at give middelklassen mindst lige så mange penge, som regeringen vil.

Skattekroner skal lære banker ansvarlighed
Også når det gælder bankpakkerne, er partilederne ganske enige. Lars Løkke Rasmussen forklarer, hvorfor den nyligt vedtagne bankpakke IV var helt nødvendig.

“Den eneste måde, vi kan få en ansvarlig banksektor på, er at gøre det helt klart for branchen, at når de træffer virkelig dårlige og uansvarlige valg, så vil regeringen altid stå klar til at belønne dem med skattekroner. Og hvis de ikke har forstået det denne gang, kan jeg ikke udelukke, at en bankpakke V kan komme på tale,” siger statsministeren med et stålsat blik i øjnene.

Helle Thorning-Schmidt nikker billigende og tilføjer:

“Altså, vi Socialdemokrater har altid gerne villet have mere statslig kontrol med den finansielle sektor. Og når nu bankerne har så uduelige ledelser, må kompetente politikere som Ole Sohn jo træde til og gribe roret. Også der er jeg enig med Lars.”

Gæld eller inaktivitet bedste middel mod krisen?
Der er dog forskel på, hvordan Lars og Helle vil føre Danmark ud af den økonomiske krise. Helle Thorning-Schmidt peger på, at oppositionen har en detaljeret plan for, hvordan mere gæld vil sikre velfærden for fremtidige generationer.

“Problemet er jo, at vores gæld vokser enormt, og her er den eneste løsning at låne flere penge. Hvis vi vil sikre velstand i fremtiden, så må og skal vi bruge en masse penge, som vi ikke har, med det samme. Vi regner med at finansiere det ved at forkorte døgnet med 12 minutter, bygge en fast forbindelse til underverdenen og tage betaling for, at københavnere kører på arbejde.”

Lars Løkke Rasmussen peger på, at statens underskud på 85 milliarder tydeligt viser, at regeringen heller ikke er bleg for at bruge penge, den ikke har. Alligevel mener han, at regeringens krisehåndtering er Socialdemokraternes overlegen.

“Vi er overbeviste om, at hvis bare finansminister Claus Hjort Frederiksen prompte adresserer alle negative nøgletal på pressemøder, hvor han understreger regeringens ansvarlighed, så dukker der nok en større sum penge op før eller senere. Eller noget.”

Selvom det altså ikke er alt, de to statsministerkandidater er enige om, forlader RokokoPostens udsendte interviewet med en følelse af, at uenighederne trods alt ikke er uoverstigelige, og at Danmarks fremtid er i sikre hænder. Uanset valgets udfald.