Socialdemokraterne foretrækker toiletrullen indad. SF vil have den udad. Ny undersøgelse afklarer endelig, hvor de to partier skilles: På toilettet.

Partifarven er rød hos Socialdemokraterne, mens SF går til valg på rød-grøn profil. Derudover har det gennem valgkampen været svært at se, hvordan de to partier adskiller sig fra hinanden, og deres målgrupper synes at flyde sammen. Indtil nu.

Valgforsker ved Aalborg Universitet Ditlev Eskesen har nemlig fundet ud af den helt store forskel på de to partier: SF’s vælgere foretrækker toiletrullen vendt udad mod resten af rummet, mens S helst vil have, at rullen vender ind mod væggen.

Rygende uenighed om toiletpapirets vending
Via omfattende analyser af mere end 500.000 vælgere, som har stemt S eller SF mindst to gange i deres liv, kan Eskesen konstatere, at toiletpapirets vending er det punkt, hvor de to vælgergrupper ikke kan forenes.

Holdninger til finanspolitik, miljøspørgsmål eller pointsystemet kan S og SF’s vælgere derimod nemt enes om. Forskeren er selv overrasket over resultatet.

”Før jeg påbegyndte mit forskningsprojekt, var min umiddelbare hypotese, at den største forskel lå i, om man var Euro-tilhænger eller ej, men som jeg interviewede flere og flere vælgere, stod det klart, at det er på toilettet, at den virkelige forskel manifesterer sig,” siger Ditlev Eskesen.

Et billede af toiletrullen hos en SF-vælger. Den vender udad. Præcis sådan som valgforsker Ditlev Eskesen dokumenterer det i sin undersøgelse (privatfoto fra undersøgelsen).

 

Søvndal glad for den lille forskel
Ifølge valgforskeren er der ikke nogle særlige personkarakteristika, der afgør, om man er til en udadvendt eller indadvendt toiletrulle.

”Ud fra min undersøgelse er det ikke muligt at sige noget generelt om, hvilke personer der stemmer S frem for SF og omvendt,” fortæller Ditlev Eskesen.

Hos SF er man glade for den lille forskel, men formand Villy Søvndal understreger over for RokokoPosten, at de nye forskningsresultater ikke vil splitte rød blok. Han ønsker i stedet at fokusere på de to partiers evne til at bygge bro.

“S er tilhængere af en indadvendt toiletrulle, og derfor har vi lavet et program for, at det ikke kommer til afstemning om, hvilken måde det er bedst, at toiletrullen vender. Det afgørende er, at vi har aftalt, hvad der kommer til at ske efter et valg. Det vil sige, de kompromisser, der skal laves, dem har vi lavet,” slutter Villy Søvndal.