“Jeg udfyldte den i dag, så der skulle egentlig stå 2012 – ih, hvor fjollet,” erkender mand efter at have skrevet det forkerte år ved siden af sin underskrift. Forsker bekræfter lignende tilfælde.

En mand føler sig meget fjollet efter at have skrevet det forkerte årstal på en formular fra kommunen, som han skulle underskrive i morges.

“Jeg havde udfyldt alle felterne og ville afslutte med dato og underskrift. Først gik det udmærket: 2. januar, skrev jeg. Men så kom jeg af gammel vane til at skrive 2011 – selvom vi nu skriver 2012! Jeg følte mig så dum,” siger manden og tilføjer, at han fremover vil være meget påpasselig med at skrive det rigtige årstal, selvom det kan være svært at huske.

Stenalderhjerne forstår ikke årsskifte
Forsker i årstal og hukommelsesforandringer, professor Else Markmann, nikker genkendende til mandens historie og oplyser, at den langt fra er en enlig svale.

“Vi lavede en tilbundsgående undersøgelse omkring årsskiftet 2003 til 2004, hvor det viste sig, at op til 45 % af den danske befolkning har lavet samme fejl. Både hvad angår formularer, men også når de skulle skrive en dato ind i deres kalender, telefon eller lignende. Det er utrolig svært for den menneskelige hjerne at kapere overgangen fra ét år til et andet,” forklarer Markmann.

Vanskelighederne kan skyldes, at vores forfædre i stenalderen ikke opererede med hverken kalendere, indtastninger på smartphones eller udfyldning af formularer fra kommunen.

“Vores stenalderhjerne er først og fremmest indstillet på overlevelse, parring og at søge føde. Derfor opfatter vi ubevidst årets skiften som en uvæsentlig begivenhed, da den ikke er fremmende for evolutionen,” siger professoren og anbefaler derfor, at folk lige kigger en ekstra gang på, om det årstal, de har skrevet, rent faktisk er korrekt.