Sandheden er ilde hørt. Især hos grimme kvinder, der er aktive på sociale medier. Kvinder lyver deres grimme veninder flottere, end de er, for at være søde. Siger man sandheden, kan det få alvorlige konsekvenser.

 

I december kunne RokokoPosten oplyse, at mange mennesker er dumme uden at vide det. Indbildningen om at være klog, når man ret beset er dum, desillusioneret og skyld i evolutionær deroute, gælder også grimme mennesker – og kvinder i særdeleshed.

Du ligner Eva Longoria
RokokoPosten har undersøgt korrespondancen mellem 50 venindepar på Facebook, og vores reporter har mødt Lea Toft Jensen, en 34-årig multimediedesigner fra Vanløse. Lea har drømt om at blive model eller skuespiller, siden hun var teenager. Hun stemmer dørklokker hos modelbureauer og går til castings, men indtil videre har hendes anstrengelser dog kun ført til et par ulønnede jobs som statist.

”Jeg ved, jeg er smuk. Det har min mor altid sagt, og jeg får også kun positive kommentarer fra mine veninder. De bakker mig 100 procent op, og det giver mig lyst til at forfølge min drøm om model- og filmjobs,” fortæller Lea, mens hun uploader sit sidste nye modelfoto på Facebook.

Der går ikke lang tid, inden den første kommentar dukker op under Leas billede.

”Hva’ så, smuksak? Du ligner Eva Longoria. Klart et af dine bedste billeder,” skriver veninden Katrine og sender en kyssende smiley. Lea smiler tilfreds og vifter koket det mørke hår til side. Illusionen om at blive model lever stadig.

Misforstået godhed
Karin Lehmann er socialantropolog og forsker på Syddansk Universitet. Korrespondancen mellem Lea og Katrine anser hun som normen blandt kvinder.

”Det er gængs retorik. Især mellem kvinder. De frygter de følger, det får, hvis de siger sandheden. I stedet bilder de sig selv ind, at løgnen er berettiget. Det er helt misforstået,” forklarer Lehmann.

Hun advarer på det kraftigste forældre mod at klappe ad børn gennem deres barndom:

“Hvorfor lære sine børn at lyve? Når min datter på 9 stolt viser mig et par kruseduller på et papir og spørger, om det ikke er flot, bilder jeg hende jo heller ikke ind, at hun har potentiale til at blive den næste da Vinci eller Rembrandt.”

Ifølge Lehmann er forholdet med Lea og Katrine et biprodukt af deres mødres ukritiske opdragelse,”et blændværk, der går i arv.”

For ulækker til love
Blandt de 50 korrespondancer mellem veninderne finder RokokoPosten kun frem til en enkelt, der har et udfald, som viger fra normen og fortæller sandheden.

For mindre end et døgn siden var Signe og Freja veninder. Signe er overvægtig, men hendes mor har altid sagt, at hun ikke er for tyk – og selvom mobningen i folkeskolen gjorde ondt, lærte det Signe ikke at stole blindt på sin mor. I et forsøg på at spare veninden for samme ydmygelse fortalte hun derfor sandheden, da Freja ville til casting på reality-programmet “For lækker til Love”.

”Hun er min veninde, men hun er altså hverken smuk eller lækker. Det er tarveligt at sige, men det er jo sandheden – og jeg ville ikke se hende blive skuffet over et afslag, for dem har hun fået mange af,” forklarer Signe.

Signe indrømmer, at hun har løjet meget over for Freja. For eksempel har hun givet hende virkelig dårlige råd om påklædning til byture for selv at fremstå pænere.

Men da Freja på Facebook afslørede, at hun nu ville med i “For lækker til Love”, satte Signe grænsen.

“Jeg fortalte hende ærligt, at jeg ikke syntes, det var en god idé, fordi hun ikke ville komme med. Jeg var træt af at lyve og have dårlig samvittighed,” forklarer Signe.

Reaktionen var en række tilsvininger fra veninderne, der mente, at ”Signe bare var en fed og jaloux møgso, som de ikke gad mere”.

Freja er ikke kommet med i programmet, men har i stedet søgt om optagelse på datingsitet Beautifulpeople.dk, hvilket både veninderne og hendes mor bakker op om.