Foto: Leandro Neumann Ciuffo, Flickr

Foto: Leandro Neumann Ciuffo, Flickr

De sidste dages høje temperaturer har bragt en relativt ukendt sindslidelse frem i lyset: Den objektivt forkerte opfattelse af, at man lever et rustikt og autentisk liv i solrige Sydeuropa.

Sen udendørs spisning af rejer og andre skaldyr på en lille, lokal bar, hvor alle kender ejeren. Spontant guitarspil i opgangen, der lokker kønne, unge piger til, hvorefter en hyggelig gadefest opstår og varer til langt ud på natten.

Dette er blot et par af de vrangforestillinger, som psykiatriske afdelinger landet over har måttet håndtere i løbet af de sidste par dage.

På grund af de høje temperaturer, der flere steder nåede godt op over 20 grader, er flere og flere danskere blevet ofre for den oversete, men ganske alvorlige sindslidelse DMGL, der står for Delusions of the Mediterranean Good Life (på dansk: Vrangforestillinger om det gode liv ved Middelhavet, red.).

Fra pædagogmedhjælper til fyrig latino
“Patienternes forestillinger kan være relativt harmløse, fx når en kvinde pludselig ser sin kæreste som en fyrig, mørkhåret vulkan af lidenskab, selvom han i virkeligheden er en stille og rolig pædagogmedhjælper med kommunefarvede krøller,” fortæller ledende psykiater og ekspert i geografisk orienteret psykisk patologi, dr.med. Karen Hvidbjerg fra Psykiatrisk Center Frederiksberg.

“Men i mange tilfælde vil konsekvenserne af den sindslidendes verdensopfattelse være selvdestruktive. I går blev en mand udsat for grov chikane, fordi han forsøgte at starte en samtale med helt fremmede mennesker på en parkbænk. Ofte vil en DMGL-patient også slentre ud på gaden uden at se sig omkring, fordi vedkommende regner med, at bilerne er vant til den slags, ligesom man ser det i Rom og Napoli.”

Gradvis erkendelse af stresset liv
Heldigvis optræder DMGL kun i udbrud, når vejret er uventet varmt; derfor ser man langt de fleste tilfælde i lande med tempereret klima omkring månederne april og maj.

“Hen over sommeren begynder den sindslidende at vænne sig til vejret og erkender gradvist, at tilværelsen stadig er præget af stress, lange arbejdsdage og en udpræget mangel på spontane gadefester,” fortæller Karen Hvidbjerg og tilføjer, at denne erkendelse kan medføre nogle dages irritation og nedslåethed, hvorfor pårørende til DMGL-lidende opfordres til at udvise særligt hensyn.