Foto: Arkhipenko Olga, Bigstock

Foto: Arkhipenko Olga, Bigstock

Pludselig stod alting klart for Signe Mortensen fra Holbæk. Det var, fordi hun havde skiftet sine gamle, dårlige lamper ud med nogle, der oplyste hendes rum ordentligt. Ikke kun en fordel, erkender hun.

Efter mange år besluttede Signe Mortensen og kæresten, Mathias, sig for at udskifte alle hjemmets lamper. Det var nogle, de havde haft med fra deres respektive barndomshjem, og ingen af dem var særligt gode. Selvom parret ikke ligefrem havde levet i mørke, var rummene dårligt oplyst, og da de indefrosne feriepenge blev frigivet til udbetaling i oktober, besluttede de to sig for at bruge pengene på at få noget ordentligt lys.

For at sikre sig mod fejlkøb konsulterede de en indretningskonsulent, som talte med dem om lejlighedens naturlige lysindfald, generelt lys og om, hvordan man kunne bruge belysning til at skabe små rum i rummet.

Funktion og design
Herefter gik Signe på jagt efter de helt rigtige lamper. Med sin nye viden var hun opmærksom på ikke kun at kigge på lampernes design, men også deres funktion.

“Førhen har jeg nok ikke tænkt så meget over, hvad lamperne skulle bruges til, men bare tænkt, at lys var lys. Nu er jeg meget klogere,” siger Signe, der efter indkøb og ophængning af de nye lamper blev meget overrasket over forskellen.

“Jeg ser alting i et helt andet lys nu,” siger hun.

Det er dog både godt og skidt, at der nu er kastet nyt lys over parrets hjem. For selvom det er blevet behageligere for dem at se fjernsyn, fordi de har fået lys med en anden farvetemperatur, og de bedre kan se til at lave mad, så er der også ulemper ved den nye belysning.

Skidtet træder frem
Det er nemlig ikke kun pyntepuderne i sofaen, som bliver fremhævet af den nye belysning. Det gør pletterne på døre, vægge og i loftet også.

“Jeg troede, vi havde et rent hjem, men nu kan jeg pludselig se en masse skidt, som førhen skjulte sig i mørket,” siger Signe, der først forsøgte sig med rengøring, men har måttet indse, at der må skrappere midler til.

“Vi er simpelthen nødt til at få malet. Det ser jeg nu i mine nye lampers lys,” siger hun og slutter:

“Det med at skifte alle lamper ud er måske ikke den lyseste idé, vi har fået.”