Foto: Tim Bartel, Wikimedia Commons

Foto: Tim Bartel, Wikimedia Commons

Regeringens alvorlige krise skyldes, at den er dårlig til at regere landet og føre politik. Det viser banebrydende ny forskning.

Ingolf Fjordgaard er professor og leder af Syddansk Universitets Center for Dybsindig Politisk Analyse. Siden folketingsvalget i september 2011 har han analyseret et omfattende datamateriale om regeringens politik og vælgernes opfattelse af den. Og ifølge ham er konklusionen entydig.

“Kort fortalt har mange vælgere en negativ opfattelse af regeringen, fordi den ikke lever op til de kriterier, som mange mener, man kan stille op for god regeringsførelse,” siger han.

Vælgere foretrækker regerende regeringer
“Min arbejdshypotese er, at mange vælgere vurderer en regering på, hvorvidt den får gennemført den politik, den gik til valg på. Sekundært, hvorvidt den får gennemført politik i det hele taget. Hvis min tese er valid, vil det i høj grad forklare, hvorfor regeringen står så dårligt i meningsmålingerne for øjeblikket,” siger han med henvisning til regeringens problemer med netop at få gennemført nogen politik overhovedet.

Ingolf Fjordgaard erkender dog, at hans tese ikke er skudsikker. Flere kritikere har påpeget, at regeringens vælgerkrise også kan forklares som et udslag af strukturel kønsdiskrimination eller oppositionens hegemoni over den diskursive konstruktionen af kriterier for god regeringsførelse.

Derfor understreger Ingolf Fjordgaard da også, at der er et stykke vej endnu, før han endegyldigt kan erklære sin tese for bevist.

“Da der er tale om et helt nyt og kontroversielt analytisk paradigme, er der ingen tvivl om, at der skal en del mere forskning til, før vi kan fastslå noget med sikkerhed,” siger Ingolf Fjordgaard.