Et forskerhold fra Syddansk Universitet er nået frem til den overraskende konklusion, at sexarbejde ikke er særlig interessant.

Nogle sexarbejdere fortæller offentligt, at sexarbejde giver varige skader på krop og sjæl. Andre sexarbejdere fortæller, at det er et godt arbejde, som de ikke tager skade af.

Denne diskrepans fik sidste år en gruppe socialforskere fra Syddansk Universitet til at gå sammen om et forskningsprojekt for at finde ud af, hvordan det kan være, at nogle siger ét, mens andre siger andet.

“Jeg må indrømme, at jeg var overbevist om, at førstnævnte gruppe havde ret, for sexarbejde er jo et kynisk udtryk for patriarkatets dominans over kvinden,” udtaler leder af forskningsprojektet, socialantropolog Jørgen Meyer.

Kommer an på så meget
I den komparative undersøgelse interviewede forskerne en række tidligere og nuværende sexarbejdere og sammenlignede svarene med tidligere og nuværende ansatte fra en række andre brancher. Og her tegnede sig et overraskende mønster:

“Der er nogle, som føler sig dårligt behandlet, og når vi taler med dem, fortæller de, at det er et lortejob, som man bliver ødelagt af. Mens andre, der føler sig godt behandlet, mener, at der ikke er noget galt med jobbet. Og det gælder både for sexarbejdere, rengøringsassistenter og telefonsælgere,” fortæller Jørgen Meyer.

Forskerne mener derfor, at sexarbejdernes forskelligartede udtalelser om sexarbejdet kan skyldes, at de er forskellige mennesker, der oplever forskellige ting.

“Vi har ganske enkelt ikke fundet et eneste bevis på, at sexarbejde er noget særligt, og det er en meget stor overraskelse,” medgiver Jørgen Meyer, der allerede er i gang med at planlægge flere forskningsprojekter.

“Denne undersøgelse viser, at sexarbejde ikke er noget særligt, men det er jo ikke det samme som at sige, at det ikke stadig kan være superfarligt og degraderende for alle, der beskæftiger sig med det,” fastslår Jørgen Meyer.