Foto: Kletr, Bigstock

Foto: Kletr, Bigstock

Når unge piger ser Zizzis fyldige modeller, kan de komme til at tro, at man er nødt til at være overvægtig for at være god nok. Derfor kræver Landsforeningen for overvægtige, at modefirmaet fremover bruger normalvægtige modeller.

“Hun ser jo ud som om, hun kan dø af en blodprop når som helst!” “Føj, hvor klamt. Hvorfor skal vores døtre vokse op med den slags?” “Det der er jo ikke smukt. Det er sygeligt!”

Sådan lød nogle af reaktionerne, da et billede fra modefirmaet Zizzi forleden gik viralt på de sociale medier.

Billedet forestiller en ung kvinde, der er så overvægtig, at det sætter spørgsmålstegn ved, om modebranchen er fuldstændig ligeglad med modellernes helbred.

Væk med de syge kvinder
I Landsforeningen mod overvægt, Adipositasforeningen, er man chokerede over, at Zizzi vælger at bruge modeller med et BMI over 30.

“Det virker som ren provokation, tankeløshed eller direkte dumhed at bruge sådan en model. Vi har svært ved at vurdere, om Zizzi-pigen er madmisbruger, men vi synes, at det på ingen måde er etisk i orden, at et modefirma bruger sådan en model, og fremover bør de holde sig til normalvægtige modeller,” udtaler Adipositasforeningens landsformand, Birgitte Hansen.

Kan være photoshoppet
Nogle debattører forsøger at dæmpe gemytterne ved at minde om, at modebilleder ofte er stærkt manipulerede.

“Husk nu på, at billedet kan være photoshoppet. Belysning og posering betyder også meget for, hvordan en krop ser ud, og måske er hun slet ikke så tyk i virkeligheden,” påpeger Facebook-brugeren Lise Melstad.

Men selv hvis billedet er photoshoppet, er det udtryk for et problematisk kvindebillede, mener Birgitte Hansen.

“Hvis man bruger Photoshop til at få kvinder til at se tykkere ud, end de er, bare fordi moden foreskriver det, så fortæller man jo de unge piger, at de umuligt kan blive gode nok,” slutter hun.

Model har det godt

Fra Zizzi forlyder det, at modellen ikke er syg.

“Hun havde godt nok taget på i den periode, hvor billedet blev taget. Men det skyldtes nogle personlige problemer, der fik hende til at trøstespise. I dag har hun tabt sig og har det godt igen,” siger Zizzis presseansvarlige, Christine Balle Iversen.