Siden KL indledte lockouten på landets folkeskoler, er mange lærere løbet bort for at blive gøglere med omrejsende cirkusser. Andre er blevet gademusikanter på fuld tid.

Når lockouten en skønne dag er slut, og eleverne vender tilbage til skolebænken, er det langt fra sikkert, at deres lærer også er på sin vante plads bag katedret.

Inspireret af erfaringer med den seneste tids farverige demonstrationer har mange lærere nemlig valgt at slutte sig til et cirkus eller optræde med gøgl og musik på Europas gader og stræder.

Fortryder intet
Eva Svendsen er 28 år gammel og arbejdede indtil for et par uger siden på Skovvangsskolen i det nordlige Aarhus. Men det er et overstået kapitel.

Siden fredag har Eva været en del af Cirkus Arena. Her muger hun ud hos elefanterne og arbejder sig op til en plads i cirkustruppens faste ensemble, hvor hun drømmer om en dag at optræde som jonglerende mundharmonikaklovn.

Og Eva fortryder ikke sit karriereskift.

Gøgl er fremtiden
“Alle demonstrationerne, hvor lærere har malet sig i hovedet, sunget og gøglet på gader og stræder, har vist mig og mange andre lærere, at det er der, vores fremtid ligger. Det har været en enorm øjenåbner at stå på slotspladser og foran lukkede skoler og lave sjove happenings,” siger hun.

“Selvom man som lærer har en del temauger og tværfaglige projekter, hvor man får ansvar for uforpligtende underholdning, er der også rigtig meget kedeligt rutinearbejde, hvor man skal tale om tal, bogstaver og den slags,” forklarer Eva Svendsen.

Bondo et cirkusnavn
Også Lærerforeningens formand, Anders Bondo Christensen, har erkendt, at fremtiden ligger inden for gøgleriet. Efter at have udsendt en pressemeddelelse, hvor han erkender, at mellemnavnet Bondo alene gør en fremtid inden for cirkus uomgængelig, har han derfor sluttet sig til det canadiske nycirkus Cirque du Soleil.

Her skal han i trapez personificere Harry Potter i en tværmedial forestilling, der bliver opført til et soundtrack af Enya-numre.

Klovne værre end lærere
Spørger man folkeskoleeleverne selv, er der ikke den store utilfredshed at spore over lærernes karriereskift.

“Cirkus er bedre end skole, fordi man får popcorn,” forklarer Sigurd på 7 år, men tilføjer dog, at han finder klovne væsentlig mere uhyggelige end lærere.