Foto: Prometeus, Bigstock

Foto: Prometeus, Bigstock

Kirsten Jensen er kommet i unåde hos familien efter, at hun i mandags afslørede, at hun aldrig har brudt sig om sine kreative gaver fra børn og børnebørn.

“Nej, sikke en fin lerskål. Har du selv malet den?”

Sådan plejede det at lyde fra 73-årige Kirsten Jensen, hver gang hun fik en hjemmelavet gave, enten fra børnene, da de var små, eller fra hendes fem børnebørn, der er mellem 3 og 11 år gamle.

Men nu er det slut.

Sofus græd
“Vi sad om bordet til min fødselsdagsmiddag i forgårs, og lille Sofus gav mig en stor klump, der var pakket meget lemfældigt ind i noget klistret avispapir. Det viste sig at være en ufattelig grim lerfigur, og det sagde jeg så til ham,” fortæller Kirsten, hvis noget uventede bedømmelse af gaven fik den 4-årige Sofus til at græde.

Kort efter brød selskabet op, og Sofus’ far, Thomas Jensen, sagde til sin mor, at hun ikke skulle tale sådan til børnene igen.

“Jeg svarede, at det kunne jeg ikke garantere. Alle mennesker har en grænse for, hvor mange gange de kan smile stort over en tegning af en handicappet pindemand eller juble, mens de hænger en kugle af halvvisne efterårsblade op midt i stuen, og min grænse er nået,” siger Kirsten Jensen og håber, at hun med sin udmelding kan få andre bedsteforældre op af stolen.

“Vi er den gruppe i samfundet, der oftest skal udvise falsk begestring: Både når vores egne børn giver os grimme ting, mens de er små, og når børnebørnene gør det. Det er hårdt for psyken og den æstetiske sans,” mener pensionisten, der siden fødselsdagsmiddagen har fjernet alle sine kreative gaver fra deres synlige pladser i hjemmet og erstattet dem med “ting, jeg ikke sukker ved at kigge på”.

Hellere marcipanbrød
Kirsten Jensen vil også gerne slå et slag for, at større børn køber rigtige gaver til deres forældre og bedsteforældre i stedet for at lave noget selv.

“Når børnene bliver 11-12 år, er det sgu for slapt af dem bare at bikse en filtpung sammen over tre håndarbejdstimer, bare fordi de hellere vil bruge deres lommepenge på et par vanvittig dyre lærredssko med et eller anden fjollet mærke på siden,” mener hun og tilføjer, at gaven bestemt ikke behøver være dyr:

“Hvis jeg kunne få en pakke billige marcipanbrød i stedet for en kreativ gave, ville jeg være lykkelig.”