Foto: Florian Prischl, Flickr

Foto: Florian Prischl, Flickr

Vores hjemland er et forældet symbol på vestlig kulturimperialisme, intolerance og diskrimination, mener flere svenske politikere, som derfor vil have landet forbudt.

Fra 2015 bliver Sverige et forbudt land, hvis det står til fremtrædende medlemmer af det svenske parlament, Riksdagen. De mener nemlig, at Sveriges mange forbud er for slappe i deres forsøg på at bekæmpe racisme og ulighed.

“Hvad nytter det at kriminalisere prostitution, fjerne racistiske tegneserier, ændre kønsdiskriminerende stedord, udskifte kongestatuer og melde legetøjsfirmaer til ombudsmanden, hvis ikke man griber om ondets rod?” spørger Gustav Fridolin, medlem af Miljöpartiet og en af ophavsmændene til lovforslaget.

Sverige opretholder intolerant diskurs
Ifølge Fridolin, adskillige af hans partifæller samt tre medlemmer af Vänsterpartiet bunder problemet i selve landets eksistens.

“Sverige er som nation, begreb og social konstruktion med til at opretholde en grundlæggende intolerant diskurs, der diskriminerer mod både de alternativt kønnede, de etnisk mangfoldige, de fysisk udfordrede, de spirituelt minimaliserede og en lang række andre udsatte grupper,” forklarer Fridolin, der ønsker en fornuftig og struktureret, men også “relativt intens” demontering af landet.

Ikke-kategoriseret geografisk enhed
Først og fremmest skal de politiske institutioner nedlægges, både centralt og regionalt, hvorefter Sverige skal offentliggøre sin nye status som “ikke-kategoriseret geografisk enhed”.

Både Fridolin og Vänsterpartiets Bengt Berg forventer, at en kulturel, social og sproglig opløsning vil følge hurtigt efter.

“Meningen er ikke kun at standse diskrimination, men at bane vejen for en mere inkluderende og nutidig forståelse af begrebet ‘land’, der ikke fokuserer snævert på regulering, politik og forstokkede magtinstanser,” forklarer Berg og tilføjer, at forslaget har mødt opbakning fra politikere i andre lande, deriblandt Sudan og Belgien.