Foto: Ivan Vicencio, Freeimages.com

Foto: Ivan Vicencio, Freeimages.com

Efter opdagelsen af “Tællelyset” er H.C. Andersens samlede værker ikke længere komplette. Derfor vil Forbrugerrådet have dem fjernet af hensyn til forbrugerne.

En lokalhistoriker har for nylig opdaget H. C. Andersens hidtil ukendte eventyr, Tællelyset.

Derfor er titler som “Samlede eventyr og historier” og “Samlede skrifter af H. C. Andersen” nu misvisende. Det mener Forbrugerrådet, der i sidste uge udsendte en skrivelse, hvori landets forlag opfordres til straks at tilbagekalde alle titler, der indikerer komplette værker.

“Når man som forbruger står og kigger på en bog, der hedder ‘H. C. Andersens samlede værker’, så har man jo ikke en chance for at gennemskue, at ‘Tællelyset’ ikke er med i den,” udtaler sagsmedarbejder Uffe Torstein.

En etisk forpligtelse
Uffe Torstein erkender, at Forbrugerrådet desværre ikke har bemyndigelse til at kræve noget af forlagene. Men forlagene har alligevel en etisk forpligtelse:

“Den enkelte forbruger står meget svagt over for de stærke producenter, og hvis man er meget stærk, har man en etisk pligt til også at være meget sød. Så derfor bør forlagene sørge for at trække bøger med misvisende titler tilbage.”

Tidligere formand for Forbrugerrådet, det radikale folketingsmedlem Camilla Hersom, bakker Uffe Torstein op.

“Om ganske kort tid har folk glemt, at ‘Tællelyset’ er nyt, og så er vi nødt til at beskytte dem mod fejlkøb,” udtaler hun.

Hun mener dog, at problemet kan løses mere effektivt.

“Forlagene har bestemt et ansvar, men jeg mener, at det er tilstrækkeligt, hvis de sender klistermærker med advarsler om vildledende bogtitler ud til forhandlerne,” siger hun.

Skepsis hos forlagene
Men hos forlagene møder Forbrugerrådets skrivelse skepsis.

“Man skal passe på ikke at undervurdere folk. Hvis nogle er på udkig efter en bestemt historie, er jeg overbevist om, at de er kloge nok til at tjekke indholdsfortegnelsen,” udtaler Claus Petersen fra Gyldendal og tilføjer, at man aldrig kan være sikker på at få et fuldt forfatterskab i hånden, selvom man køber en bog med titlen “samlede værker.”

Men det argument har Uffe Torstein intet tilovers for:

“Det tyder jo på, at forlagene systematisk snyder forbrugerne, og så er der da for alvor grund til at gribe ind!”