Foto: Statsministeriet

Foto: Statsministeriet

“Der bliver aldrig valg. Ever. Hvor mange gange skal jeg sige det?” udtalte Lars Løkke Rasmussen på fredagens pressekonference. Han har sendt Folketinget hjem og vil nu regere ved provisoriske love.

Christiansborgs gange var tomme i fredags, og selv om det var en helt almindelig arbejdsdag, var politikerne intetsteds at se. Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde nemlig opløst Folketinget og sendt medlemmerne hjem på ubestemt tid. Det forklarede han på fredagens pressemøde.

Folketinget sendt hjem
“Jeg har besluttet at sende Folketinget hjem, indtil tilstanden i landet bliver normaliseret, og folk kan finde ud af at sætte kryds ved det rigtige parti. De meningsmålinger kan ingen bruge til noget som helst,” udtalte statsministeren foran den lukkede folketingssal.

Som reaktion på beslutningen har Mette Frederiksen (S) valgt at gå i eksil på den københavnske vestegn, hvorfra hun afventer situationens udvikling. Pernille Skipper (Ø) raser og mener, at “det er jo nærmest sovjetiske tilstande, vi er vidner til”, inden hun skynder sig at tilføje, at hun altså mener det dårlige Sovjetunionen efter 1927, hvor Trotskij blev udrenset.

RokokoPosten har forsøgt at få en kommentar fra Alternativets grundlovsordfører, Carolina Magdalene Maier, men hun oplyser per sms, at hun allerede har benyttet undtagelsestilstanden til at flyve på ferie til Galápagosøerne.

Juraprofessor: I overensstemmelse med Grundloven
Juraprofessor Ditlev Tamm er overrasket over Lars Løkke Rasmussens udmelding, men understreger, at den er i overensstemmelse med Grundloven:

“Som udgangspunkt skal der ifølge Grundloven udskrives nyvalg hvert fjerde år, men i særdeles påtrængende tilfælde kan kongen, her regeringen, regere ved hjælp af midlertidige love. Vurderingen af, hvorvidt der er tale om særdeles påtrængende tilfælde, tilfalder landets statsminister,” udtaler dr. jur. Ditlev Tamm og tilføjer:

“Hjemsendelser af Folketinget er ikke set siden Estrup, men det bliver jo ikke grundlovsstridigt af, at det ikke har været aktuelt længe.”