65-årige Gert Pedersen har sat en stopper for forberedelserne af sin kones 40-års-jubilæum som økonoma i en mellemstor kantine. “Virkelig dårlig timing med den lymfekræft,” mener konen.

Lilian V. Pedersen husker tydeligt, da hun i 1973 havde sin første arbejdsdag hos Lundsgaard Tegl. Og var det ikke for hendes mand, Gert Pedersen, kunne hun i god ro og orden planlægge sit 40-års-jubilæum som økonoma.
 Men det har Gert Pedersen nu sat en stopper for med sin ”galopperende lymfekræft”.

Jovist er det synd, men …
”Jeg synes godt, han kunne have ventet med at give mig den besked,” sukker Lilian V. Pedersen hjemme i stuen.

For to uger siden fik Gert Pedersen konstateret Burkitt lymfom – en ekstremt aggressiv kræftform, der har ramt hans lymfeknuder. Ifølge lægerne har Lilians mand omkring seks måneder tilbage at leve i, da kræftsygdommen først er opdaget i tredje stadie.

”Jovist er det synd og forfærdeligt og deslige, men mit jubilæum står for døren, og jeg er ved at gå ud af mit gode skind af stress og spænding. Jeg skal jo lave min signaturret,” fortæller Lilian, der er kendt for sin hjemmelavede medister.

”En god medister kræver et helt specielt håndelag. Hemmeligheden er ekstra spæk. Ser du, man skal ikke spare på fedtet. Det er der mange, der tror,” afslører Lilian.

Mange meter svinetarm
Én gang var det tæt på at gå helt galt, da Lilian kom til at oversalte medisteren.

”Derfor er jeg nervøs, og så hjælper det ikke, at Gert er syg og skal hjælpes med alting – det stresser mig. Det er virkelig dårlig timing,” forklarer Lilian, der vil huskes for sin lækre medister, når hun går på pension.

Hos Lundsgaard Tegl har man dyb forståelse for Lilians situation, og hendes chef har foreslået hende at holde fri et stykke tid.

”Ikke tale om! Jeg kan ikke sætte alt i bero – slet ikke med mit forestående jubilæum. Livet går jo videre, selvom Gert er syg,” lyder det fra Lilian, der er nødt til at bevare fokus på medisteren.

Hun er blandt andet bekymret for, om hun kan nå at få fat i de mange meter renset svinetarm til alle de gæster, der kommer for at lykønske hende.

“Der er vigtige beslutninger at tage. Grønkål eller rødkål til …?” filosoferer Lilian, der også kan afsløre, at ordet medister betyder “med ister”, og at ister er flommen i dyret.