Foto: "frkstyle", Flickr

Ifølge DSB er det hverken medierne, ungdommen eller 1700-tallets slappe Struenseeregime, men derimod de overvægtige, der er skyld i sædernes forfald.

“Det er klart de overvægtige, der slider mest på sæderne,” lyder det med overbevisning fra driftsleder i DSB Vedligehold, Erik Jensen, der tilføjer:

“Og så dem, der stiller tung bagage på dem.”

Dermed varsler DSB et overraskende nybrud i den århundrelange debat om, hvem der er skyld i sædernes forfald.

“Det er interessant, men er fuldstændig i modstrid med min forskning, der viser, at det er Liberal Alliances skyld,” lyder det fra en overrasket Pia Knudsen, der netop har færdiggjort sin ph.d.-afhandling om emnet.

Struensee og massemedier
Pia Knudsen har læst Filosofi og Videnskabsteori på RUC og behandler i sin ph.d.-afhandling om sædernes forfald en række væsentlige faktorer, der gennem historien har medvirket til denne degeneration.

Hun forklarer, at sæderne har været i forfald længe, og at man tilbage i 1700-tallet tilskrev tilstanden den politiske magt, som Christian 7.’s livlæge, Johann Friedrich Struensee, fik tilkæmpet sig. Senere har man beskyldt mennesker fra sydligere himmelstrøg og senere igen massemedierne.

“Gennem hele historien har man desuden ment, at ungdommen var en medvirkende faktor, men i dag er det, som det fremgår af min afhandling, først og fremmest Liberal Alliances skyld,” forklarer Pia Knudsen, der derfor stiller sig skeptisk over for Erik Jensens påstand.

“Der er da godt nok nogle af dem i LA, der er lidt tykke, men at sige, at det er derfor, tangerer da diskrimination,” mener hun.

Også lidt de unges skyld
Erik Jensen afviser dog, at der er tale om diskrimination.

“Vi siger jo ikke, at man ikke må sidde på sæderne, hvis man er overvægtig, og vi synes heller ikke, at man skal betale efter vægt. Men det slider altså mere på sædernes konstruktion og polstring, når der sidder tunge mennesker – eller ligger tung bagage – på dem, end når normal- eller undervægtige bruger dem. Det er noget, vi har testet grundigt, så det er altså ikke bare noget, jeg finder på,” udtaler driftslederen.

Han medgiver dog, at ungdommen også kan have noget med sagen at gøre:

“Men det er mest, hvis de har knive eller spraymaling med. Eller chips.”