Foto: Lucas Ward, sxc.hu

Danskerne hader 18-årige Jannik Hansens digtsamling om en opvækst med vold, svigt og kriminalitet. Men flere muslimer betragter den danske digter som fortaler for deres sag.

Jannik Hansen er ung og vred. Det præger hans debutværk, Ghettolyrik. I digtsamlingen skildrer Jannik Hansen sin opvækst i Mjølnerparken – en opvækst med fraværende forældre og ældre søskende, der introducerede ham til det kriminelle miljø allerede før, han blev teenager.

Digtsamlingen, der er én lang protest mod Danmarks demokratiske velfærdsidealer, bliver mødt med foragt og kritik fra mange danskere, mens muslimske samfundsdebattører står i kø for at rose den unge dansker.

Dansk Dobbeltmoral
Et af de digte, der har provokeret store dele af den danske befolkning, hedder Dansk Dobbeltmoral. Det handler om Jannik Hansens forældre og deres hykleriske forhold til demokratisk engagement.

“Lige fra jeg var helt lille hev de mig med, når der var valg og ævlede løs om engagement og at bidrage til samfundet. Men i virkeligheden gik de kun op i, om kontanthjælpen skulle bruges på Hof eller Tuborg,” fortæller Jannik Hansen og tilføjer, at hans forældre ikke var anderledes end andre danskere i Mjølnerparken.

Det kan 27-årige Amira Rahman nikke genkendende til. Hendes familie er muslimer fra Egypten, og de boede i Mjølnerparken, indtil Amira var 16 år gammel.

“Mine forældre satte en ære i at arbejde, men danskerne grinede og sagde, at det var åndssvagt, når man kunne få næsten lige så meget i kontanthjælp,” udtaler Amira.

Generaliserende ævl
Amira Rahman er en af de mange muslimer, der tager mod Jannik Hansens digtsamling med kyshånd.

“Han siger det, som vi muslimer så tit er blevet kritiseret for at sige højt. Men nu kommer det samme fra en, der selv er dansker og kender det danske samfund indefra, så det er virkelig vigtigt – og spændende,” siger hun.

Derimod er danske debattører stærkt kritiske over for det billede, Jannik Hansen tegner af danskerne i sin digtsamling. Peter Svendsen, der blogger i Jyllands-Posten om demokrati og ytringsfrihed, kalder det ‘en gang generaliserende ævl’.

“Jannik Hansen har helt sikkert haft det hårdt, men der er tale om et underklassefænomen og ikke noget, der har med danskhed at gøre,” fastslår han.