“Vi bliver opfattet som fremmedfjendske og nationalistiske,” klager den kendte kok og iværksætter, der må sande, at hans principper om bæredygtig nordiskhed ikke slår igennem på den politiske scene.

Nyt Nordisk Parti: Bæredygtig politik baseret på lokale råvarer, dyrevelfærd og traditionel velsmag.

Sådan lyder introduktionen til Claus Meyers politiske manifest, der udkom sidste uge med opbakning fra restauranten Noma, folketingsmedlemmet Uffe Elbæk og producenterne af Læsø Salt.

Desværre for Meyer har kommentatorer og politiske kolleger ikke taget godt imod den nordiske linje, men tolket Nyt Nordisk Parti som en nationalistisk og fremmedfjendsk reaktion på globalisering og indvandring.

Nazistisk raceteori
“Partiets udmeldinger om, at nordisk er bedst, bare fordi det er nordisk, lyder som noget, højrenationalister kunne have sagt i 1930’erne,” lyder det fra politisk kommentator Peter Mogensen, der er direktør i tænketanken Kraka.

Han kritiserer især partiets forslag om at bruge flere traditionelt nordiske kornsorter i integrationsindsatsen samt Meyers forkærlighed for “rent brød” og “oprindelig ælteteknik”, hvilket ifølge Mogensen trækker tråde direkte tilbage til nazisternes racebaserede historieforståelse, hvor det uspolerede ariske individ skal dyrkes.

Claus Meyer er overrasket over de mange negative reaktioner og kan ikke forstå, hvordan hans filosofi om lokal bæredygtighed kan opfattes som fremmedfjendsk.

Kræftbehandling efter årstiderne
“Politik er en chokerende barsk verden, hvor jeg bliver kaldt racist, selvom jeg næsten altid roser det mørke brød frem for det hvide. Er der måske noget galt i at mene, at økologiske råvarer og CO2-neutral æblemost kan afhjælpe sociale problemer, arbejdsløshed og måske endda konflikten på Krim?” spørger kokken, der også har store visioner på sundhedsområdet.

“Kræftbehandlingen skal tilpasses de skiftende årstider, så vi undgår miljøskadelige transporter af ikke-nordiske produkter. Vi skal i højere grad udvikle lægemidler uden sukker og kunstige tilsætningsstoffer, ligesom saltvandsdrop skal laves af Læsø Salt og vand fra Egekilde,” mener Claus Meyer, men indrømmer, at projektet har lange udsigter, nu hvor alle undtagen Enhedslisten og De Radikale har taget afstand fra Nyt Nordisk Parti.

Claus Meyer overvejer derfor i stedet at skrive en kogebog om politisk madlavning.